Information 16 maj. På grund av högt vattenflöde under bron i Pajala stängs vägen till Tannavallen av.

""
Pixabay
Bygga, bo & miljö
23 apr 2024

Information om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall

Enligt en ändring i miljöbalken som trädde i kraft den 1 januari 2024 är det inte längre tillåtet att elda trädgårdsavfall. I år kommer dock lagändringen inte påverka majbrasor i Pajala kommun och Bygg- och miljöavdelningen kräver inte heller några dispensansökningar för tillfället.

Det är ännu osäker hur regeländringen kommer att tillämpas i Sverige. Lagstiftningen ger många möjligheter till tolkning och det är upp till kommunerna att avgöra om det finns anledning att göra undantag i lokala föreskrifter. 

Bygg- och miljöavdelningen i Pajala kommun arbetar nu med att följa utvecklingen samt inväntar ytterligare vägledning kring hur lagändringen bör implementeras och hur det kommer att påverka kommunens arbete. 

Planerar man att bränna trädgårdsavfall utöver majbrasan bör man underrätta räddningstjänsten i förväg för att undvika falsk larm. Räddningstjänsten har sammanställt information om säker eldning utomhus: Elda säkert utomhus

Vid frågor eller funderingar, kontakta gärna Bygg- och miljöavdelningen!

Kontakt

Bygg- och miljöavdelningen

E-post:
Publicerad 23 apr 2024 03:30
Senast uppdaterad 25 apr 2024 11:03