Information 16 maj. På grund av högt vattenflöde under bron i Pajala stängs vägen till Tannavallen av.

""
Kommun, politik & service
23 apr 2024

Immediate Response 24

Under vecka 18 genomför Försvarsmakten Immediate Response 24, IR24. IR24 är en del av en stor övningsserie inom Nato – Steadfast Defender 24.

Syftet är att tillsammans med övriga Natoländer öva försvaret av Nordkalotten samt att ta emot förstärkningar av internationella förband. Övningsserien är viktig för Sverige som en del av Nato. Under IR24 ger Försvarsmakten stöd till ett amerikanskt förband som ska ta sig från Norge till Finland, via Norrbotten. Det kallas värdlandsstöd.

I samband med IR24 sker militära transporter längs vägarna som kommer att medföra stor påverkan på trafiken i delar av Norrbotten.

Hur påverkar det mig?

Några dagar under vecka 18 kommer ett flertal långa militärkolonner att färdas längs vägarna i Norrbotten. Kolonnerna är ca en kilometer långa och ibland kör de långsammare än gällande hastighetsbegränsning. Det kommer medföra stor påverkan på framkomligheten i trafiken på flertalet vägar. Framför allt gäller det vägsträckningen Riksgränsen – Boden, samt Boden – Haparanda och Boden – Pello. Vi bedömer att påverkan inte blir lika stor på E 10 mellan kustområdet och Gällivare i båda riktningarna.

Du kan se svensk och utländsk militär personal och militära fordon på både väg, järnväg och i samhället.

När flera militärfordon kör längs väg kallas de för en militärkolonn och dessa kan vara flera kilometer långa. Det finns särskilda regler du måste följa när du är i närheten av militärkolonn.

Följ länkarna nedan för mer information.

Kontakt

Pajala kommun - Växel

Kommunlådan

E-post
Publicerad 22 apr 2024 06:00
Senast uppdaterad 23 apr 2024 08:00