Världsarvet Struves Meridianbåge

Är jorden verkligen helt rund? Det hade Europas vetenskapsmän frågat sig sedan 1600-talet. Ett par hundra år senare tog astronomen Wilhelm Struve initiativ till ett gigantiskt mätprojekt för att bestämma jordklotets exakta form och storlek. Mätningar gjordes från Svarta havet till Nordnorge och i Sverige finns totalt sju mätpunkter varav fyra är med på Unescos världsarvslista. Pajalas berg Jupukka är en av dessa.

Struves meridianbåge är en kedja av kartlagda mätpunkter på jordens yta. Under 1800-talet samarbetade vetenskapsmän i Europa med så kallade gradmätningar. Den mest omfattande genomfördes 1816 - 1855 under ledning av astronomen Wilhelm Struve. Utifrån vinklarna hos uppmätta trianglar på marken beräknade man avstånden mellan 265 uppmätta punkter - från Izmail vid Svarta havet i söder till Hammerfest i Nordnorge.

Själva metoden med triangelmätning hade använts i ett par hundra år. Men utifrån nya data gick det att beräkna jordklotets form och storlek mer exakt än tidigare. Mätningarna bekräftade också teorin att jorden inte är helt rund utan tillplattad vid polerna. Arbetet fick avgörande betydelse för lantmäteriteknikens utveckling och för framställningen av kartor.

Unesco utsåg 34 av mätpunkterna i Struves meridianbåge till världsarv 2005.

Jupukka

Pajalas mätpunkt ligger på berget Jupukka (277 möh). Promenaden upp till toppen tar ca 15 minuter och går genom en vacker blandskog. På toppen har du utsikt som sträcker sig uppemot 7 mil i alla väderstreck och du ser Torneälv, stora myrlandskap men också flera av de andra mätpunkterna.

Struves meridianbåge är ett populärt besöksmål året runt och plasten är väl skyltad från väg 395 och 99. 

På toppen finns både en grillstuga och grillplats, medtag egen ved för säkerhets skull om det skulle råka vara slut i vedförrådet.

 

Besök gärna de andra världsarvspunkterna i Tornedalen

Tynnyriilaki i Kiruna kommun

Pullinki i Övertorneå kommun

Perävaara i Haparanda kommun

 

På vår destinationswebb Visit Pajala hittar du vägbeskrivning till Struves Meridianbåge och andra besöksmål i Pajala kommun.