Norrsken över by
Foto: Korpics

Välkommen hit

Är du nyfiken på att flytta till Pajala kommun? Du är så varmt välkommen! Pajala befinner sig i en expansiv fas där både den privata och den offentliga sektorn behöver kompetensförstärkning och där Du behövs.

 

Hur är det att bo här?

I Pajala kommun är vi kända för vår gästfrihet. Som ny här får du räkna med att du kommer att märkas och fångas upp av intresserade människor som vill veta vem du är, var du kommer ifrån och om du vill ha en kopp kaffe. Vi är ingen kommun med stora konserthus, stormarknader eller uppbyggda aktivitetsland. Att bo här är avskalat, äventyrligt, socialt och lyxigt på sitt eget unika sätt. Vi har hundratals uteserveringar och ett rikt uteliv, men du får koka kaffet själv eller med dina vänner och här behöver ni inte trängas för att få en bra sittplats. Naturen är vårt vardagsrum och café, året om.

Mångfald

Vi lever i ett gränsland med många olika kulturer. Här pratas tre olika språk, svenska, meänkieli och finska som du kan höra var för sig, eller i en skön blandning. Meänkieli betyder Vårt språk och är ett av Sveriges fem minoritetsspråk. Det har de bästa orden och de mest kraftfulla uttrycken. Naturen här är kontrastrik och ingen månad är den andra lik. Platserna har olika karaktärer och du har alla chanser att hitta just din favorit. Du kommer att kunna skida över en orörd myr och gå på en dejt på en klippa vid forsen utan att bli störd.

Livskvalitet

Pajala kommun är stor till ytan och var förut uppdelad i fyra olika kommuner, tack vare det finns det idag ett fint serviceutbud runt om i de olika delarna av kommunen. Vi har skolor, badhus, idrottsanläggningar och matbutiker i flera av de stora byarna runt centralorten. Avstånd upplevs olika men här är transporttid effektiv tid. En termos med kaffe och en bilresa genom vackert landskap, sedan är du framme vid ditt mål. Inte en bilkö i sikte.

Pajalakoll:

  • Här bor 6 000 invånare fördelat på mer än 80 byar. Här lever vi inte trångt, det finns 8 000 km2 att röra sig på, alltså 1,3 km2 per person!
  • Pajala är en av Sveriges tryggaste kommuner
  • Genom kommunen rinner fem älvar.
  • Vår kommun är en av de bästa platserna att se norrsken på, från september till april, i juni tar midnattssolen vid och skiner dygnet runt i 40 dagar.
  • Under sommaren finns fyra gånger så många laxar som invånare.
Inflyttarservice

I Hej Hemby samarbetar vi med flera av kommunens stora arbetsgivare och byaföreningar och tillsammans gör vi din flytt till ett spännande äventyr. Fram till augusti 2023 erbjuder vi inflyttarservice

  • Vi hjälper till att söka ett boende som passar dina önskemål och behov
  • Söker du jobb eller vill studera? Vi knyter ihop dig med arbetsgivare som matchar din kompetens eller utbildningsanordnare som kan erbjuda den utbildning du söker. Pajala kommun erbjuder också support i uppstart av företag tillsammans med vår samarbetspartner NyföretagarCentrum Nord.
  • Tillsammans med lokala föreningar kan vi erbjuda guidade turer inom vad just du vill se och vad du behöver få reda på innan du flyttar hit

Anmäl gärna ditt intresse via länken nedan så kontaktar vi dig inom kort.