Röstmottagare

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europa Parlamentet EU i Sverige. Vi söker dig som vill arbeta som röstmottagare under förtidsröstning from 22 maj till och med valdagen och under själva valdagen.

Du tycker om att arbeta där det händer många saker samtidigt, som trivs med att träffa människor, vill värna om demokratin och förstår vikten av att valet går rätt till. Du behöver kunna överblicka vad som behöver göras och hjälper gärna till tillsammans med de andra röstmottagarna i förtidsröstningslokalen och vallokalen.

I varje förtidsröstningslokal och vallokal kommer det att finnas en blandning mellan nya och erfarna röstmottagare. Många som jobbar i vallokal tycker att det är en rolig erfarenhet och återkommer vid varje val.

I uppdraget som röstmottagare ingår bland annat att:

  • se till att det är god ordning i vallokalen, i valsedelställ och bakom skärmarna.
  • ta emot röster och lägga dem i urnan
  • markera i röstlängden vilka som röstat (gäller valdagen). Vid förtidsröstning skrivs uppgifterna från röstkortet för hand.
  • hjälpa de väljare som ber om det, till exempel genom att informera om hur de gör för att rösta
  • räkna röster efter att vallokalen har stängt.

För att klara uppdraget behöver du förstå/prata bra svenska men du behöver inte vara svensk medborgare för att arbeta i vallokal.

Ersättning

Arbetet som röstmottagare i vallokal ger en ersättning om 500 kr för hela dagen inklusive rösträkningen + timarvode. Ordförande och vice ordförande i vallokal får även ett tillägg.

Arbeta under förtidsröstningen 

Vi söker även dig som vill arbeta under förtidsröstningen. Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen. Huvuddelen av arbetet under förtidsröster är att ta emot röster samt att för hand skriva av uppgifterna från röstkortet. Röstmottagarna arbetar alltid minst två personer samtidigt. Ange i din intresseanmälan om du kan tänka dig att arbeta under förtidsröstningen. Ersättning under förtidsröstningen är timbaserad, 120 kr/h. 

Utbildning

Alla röstmottagare kommer att få utbildning om 1-3 timmar innan uppdraget börjar. Utbildningen kommer att ske under i April-början av Maj. Endast de som genomgått utbildningen får arbeta i vallokalen. Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt och ställer höga krav på noggrannhet och god service.