""
Foto: Pajala kommun

Tanja Pääkkölä - Integrationssamordnare

Jag heter Tanja Pääkkölä, bor i Pajala centralort och jobbar som integrationssamordnare.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att få träffa människor från olika delar av världen, ta del av andra kulturer. Arbetet är väldigt varierande ena dagen kan man sitta med administrativa uppgifter till att nästa dag inreda boende för framtida mottagning.

När känner du att du gör skillnad på jobbet?

Vid varje ny mottagning av flyktingar. Ser hur hoppet tänds i deras ögon att de får en chans till ett tryggt liv. Barnen jag möter, de berör en extra mycket, kramarna man får av dem och glädjeropen varje gång vi ses.

Är det något med ditt jobb som är svårt eller utmanande? Vad i så fall?

Utmaningen för mig är nog att man gärna vill hjälpa till mer än man borde. Målet är att de nyinflyttade ska komma in i det svenska samhället så fort som möjligt och bli självständiga. Sen är det språket, kan bli många missförstånd om man inte har bokat tolk till möten som är oplanerade.

Vad önskar du att fler kände till om ditt yrke eller arbetsplats?

Tror att många ställer frågan vad en Integrationssamordnare gör egentligen? Tänk då att du kommer till ett nytt land, med annan kultur och annat språk du har varit med om trauman som ingen ska behöva uppleva. Hela samhället är uppbyggt på helt andra grundpelare än Sverige, vart ska du börja? Då finns jag här som spindeln i nätet, guidar och stöttar dig i alla kontakter med myndigheter, skola, sjukvård med mera. 

""