Förändrade renhållningsturer under v18. Onsdagens tur (1:a maj) körs på torsdag och torsdagens tur ( 2:a maj) körs på fredag.

Vänliga hälsningar
Kommunalteknik

Kalk i vatten

Kalkbeläggningar uppstår när vattnet är mineralrikt och innehåller mycket kalcium och magnesium. Beläggningarna är en reaktion som uppstår när mineralerna kommer i kontakt med varmt vatten.

Flera av våra vattenverk levererar ett mineralrikt och medelhårt vatten vilket påverkar vattnets hårdhetsgrad. Hårdare vatten kan ge kalkbeläggningar på olika ytor.

Städa bort fläckarna

Vårt bästa tips för att mota bort kalkfläckar är ättika. Blanda en del ättika (24 %) med tre delar vatten samt några droppar diskmedel. Häll blandningen i en blomspruta och använd på fläckade ytor. Blandningen fungerar även utmärkt som fönsterputs.

Glasytor: Om du har fläckar på glasytor som fönster, duschvägg:

  • blöt ned ytan
  • skrapa rent med "hällskrapa"
  • putsa rent med ättikslösningen
  • torka torrt med en mikrofiberduk

Rostfria ytor, tvättställ i porslin: Spraya ättikslösningen på ytan och låt det verka en stund. Gnugga rent och torka torrt med en mikrofiberduk.

Avkalka dina apparater

Om du har problem med kalkbeläggningar i dina apparater, börja med att titta på vad tillverkarna rekommenderar. Du behöver kanske ställa in maskinen eller avkalka oftare.

Några exempel på hur du kan avkalka med ättiklösning:

Kaffebryggare & vattenkokare: Häll 1 dl ättika (24 %) och 6 dl vatten i bryggaren/kokaren. Kör igenom hälften av blandningen (vattenkokaren kör du utan stopp) och stäng av. Vänta 10 minuter. Starta bryggaren/kokaren igen och kör igenom resten. Brygg/koka igenom med rent vatten 3–4 gånger för att få bort all ättikssmak.

Tvättmaskin: Häll cirka 3 dl ättika i tvättmedelsfacket. Kör sedan maskinen på 60–90 grader.

Frågor och svar

Vita beläggningar på till exempel diskgods och sanitetsporslin orsakas av utfällningar av kalcium (Ca). Kalcium finns naturligt i löst form i allt dricksvatten. Halterna varierar dock från en råvattentäkt till en annan. När vatten avdunstar från ytor sker en utfällning av löst kalcium i form av vita beläggningar. Hur mycket som fälls ut beror på vattnets hårdhet. Beläggningarna kan tas bort med hjälp av en svag syra, till exempel ättika eller citronsyra.

Kalk är inte skadligt för kroppen, utan tvärtom nyttigt. Genom att dricka kranvatten får du i dig många livsnödvändiga ämnen, bland annat kalcium.

  • Undvik onödigt hög temperatur i varmvatten­beredaren. Har du egen varmvattenberedare är det bra att känna till att det är när vattnet hettas upp som kalkutfällningen sker. Temperaturen ska inte vara onödigt varmt, cirka 65 grader är lagom. Varmare temperatur ökar kalkutfällningen. Det finns även anläggningar som man kan installera i sin fastighet för att minska kalkhalten. Kontakta en VVS-installatör för mer information.
  • När du duschar, avsluta med att spola av duschen med kallt vatten.