Information 16 maj. På grund av högt vattenflöde under bron i Pajala stängs vägen till Tannavallen av.

VARP sommar 2023

Nu har VARP tagit slut! Vi tackar alla som var med och deltog i evenemang och vi tackar alla som hjälpte till som kulturarbetare, samarbetspartner, feriearbetare eller volontär. VARP var ett sommarkulturprojekt som drevs av Pajala bibliotek tillsammans med Pajala kulturavdelning. Varje onsdag under 8 veckor fanns VARP på Soltorget i Centrala Pajala! Varje vecka blev det nya aktiviteter och evenemang till folk i alla åldrar. Vissa dagar var vi i Tärendö och Korpilombolo!

För mer information:

Följ @varp_pajala på instagram

Vid frågor kontakta kultur@pajala.se

VARP-SOMMARENS AKTIVITETSPROGRAM

onsdag 28 juni - AVSLUTAD

Premiärdag!

Queerhäng med RFSL, dragshow, dans, Klara Pasma, SYLVE, Julia Alfrida och mer!

Pop-up bibliotek: HBTQI+, dans, Shakespeare och teater

onsdag 6 och torsdag 7 juni - AVSLUTAD

Cirkusworkshop med Nordcirkus för barn 6-15

Pop-up bibliotek: cirkus

Föranmälan till workshop krävs

onsdag 12 juli - AVSLUTAD

Peking opera föreställningar och workshop inom kinesisk smink och akrobratik med Songyuan He och Yuxiao Chen

Pop-up bibliotek: kinesisk kultur, opera och akrobatik

tisdag 18 juli - AVSLUTAD

Tärendö: Ponnyridning och käpphästar med Pajala hästkraft

onsdag 19 juli - AVSLUTAD

Författarföreläsning och workshop med Andrea Lundgren

Pop-up bibliotek: skrivande, dramaturgi, inspirerande litteratur, Norrbottnisk litteratur, Andrea Lundgrens boktips

onsdag 26 juli - AVSLUTAD

Pajala:

Spela brädspel i Pajala med vana brädspelare

Pop-up bibliotek: Brädspel och nördkultur

Korpilombolo:

Kinesisk opera och workshop inom akrobatik med Songyuan He och Yuxiao Che

onsdag 2 augusti - AVSLUTAD

Bibblohäng med Pajala bibliotek

Pop-up bibliotek: Diverse ämnen

Rullskridskodisko med Laakso rollers (Rian)

tisdag 8 och onsdag 9 augusti - AVSLUTAD

Väggmålning med Oliver Morales Eriksson

Pop-up bibliotek: Konst, målning, gatukonst

Föranmälan till väggmålningen krävs

onsdag 16/8 - AVSLUTNINGSFEST! - AVLUSTAD

Soltorget

Invigning på Soltorget med tal av Kulturchef Mathias Lafolie och biblioteksassistent Wanja Skrealid

 

Pajala bibliotek

Invigning av Pajala biblioteks nya ungdomsrum

 

Pajala kulturskola

Invigning av Pajala kulturskolas nya väggmålning med konstnär Oliver Morales Eriksson

Spela i band (drop-in aktivitet)

Pop-up bibliotek (drop-in aktivitet)

TIDIGARE VARP-ONSDAGAR

Väggmålning med Oliver Morales Eriksson

Den 9:e och 10:e augusti skapade några kreativa ungdomar en väggmålning tillsammans med konstnären Oliver Morales Eriksson! Väggmålningen är nu en permanent offentlig utställning på Kulturskolans yttervägg och fungerar både som form av uttryck för Pajalas ungdomar och som påminnelse av den viktiga rollen som ungdomar och barn spelar i kulturen i Pajala.

Bibblohäng med Pajala bibliotek och rollerdisco med Laakso rollers

Onsdag den 2/8 var Pajala bibliotek på Soltorget med Bibblohäng i samarbete med sommarkulturprojektet VARP. Mellan kl 10:00 och 16:00 kunde man läsa i ett av tälten, pyssla och lyssna till en sagostund på meänkieli, svenska eller engelska.

Efter Bibblohänget fortsatte VARP-onsdagen med rullskridskodisko på Rian i samarbete med derbylaget Laakso rollers. Rollerdiscot hölls från kl 18:30 till 20:30. Inträde var gratis och det fanns fika i form av popcorn och läsk. Evenemanget uppskattades av både vuxna och barn.

Brädspel på Soltorget 

Den 26/7 kund man komma till Soltorget och spela brädspel! Från kl 10:00 till kl 16:00 fanns det drop-in brädspelshäng, pop-up bibliotek, och även fasta tider för att spela i en grupp som leddes av vana brädspelare. Folk i alla åldrar kom till Soltorget för att välja något att spela ur Pajala biblioteks stora sortiment av brädspel! Självklart var Pajala bibliotek också på plats med pop-up bibliotek, denna gång med spel och nördkultur som tema.

Kinesisk opera med Songyun He och Yuxiao Chen på Café Liberté

Samtidigt som brädspelsdagen i Pajala pågick hade Songyuan He och Yuxiao Chen kommit tillbaka, fast denna gång till Café Liberté i Korpilombolo med deras peking- och kungquopera föreställningar, Modigt berg är blått och Berättelse från Tangdynastin. Efter föreställningarna höll duon en workshop inom pekingopera-akrobatik.

Författarbesök med Andrea Lundgren

Den 19e juli höll författaren Andrea Lundgren föreläsning och skrivarverkstad på Soltorget. Då det regnade hela dagen blev författarbesöket mysigt och intimt, med både Andrea och publiken under tak på scenen. Publiken på föreläsningen fick höra om Andreas författarskap och senaste bok, Den underjordiska solen. På skrivarverkstaden gjorde deltagarna skrivövningar tillsammans med Andrea och lärde sig tekniker för att skriva egna berättelser.

Pajala bibliotek erbjöd ett pop-up bibliotek med tema norrbottnisk litteratur, skrivande och dramaturgi och Andreas boktips.

Ponnyridning med Pajala hästkraft

Tisdag den 18e juli var Pajala hästkraft på Tärendöholmen. Där fanns det ponnyridning, käpphästar och fika på sommarcaféet! Ungefär 25 barn fick rida antigen Pärla eller Polly, de två ponnyer som följde med till Tärendö.

Kinesisk opera med Songyuan He och Yuxiao Chen

Den 12:e juli kom Songyuan He och Yuxiao Chen till Pajala! Vi fick se Peking opera föreställningen "Modigt berg är blått" och Kungqu opera föreställningen "Berättelse från Tangdynastin" samt delta i en workshop inom pekingopera-akrobatik! 

Självklart stod Pajala bibliotek med på torget, med pop-up bibliotek och pyssel där vi gjorde egna pekingopera-masker!

Cirkus med Nordcirkus

Den 5:e och 6:e juli kom Nordcirkus till Pajala! Vi hade 4 workshops för barn mellan 6-15 år där de fick lära sig att hoppa, gunga och balansera precis som de gör på cirkus!

VARP PREMIÄR: Queer-häng med RFSL

Den 28:e juni var det premiär på VARP! Vi firade premiärdagen med Pride-tema. På Soltorget fick vi höra musik, ta del av viktiga samtal, titta på Drag, hänga med RFSL och få queerboktips från biblioteket. Det var ett stort succé med sammanlagt 393 besökare!

På Soltorget blev det samtalspanel, dansföreställning med Luleå rytmik och balettförening, konserter med Julia Alfrida, SYLVE och Klara Pasma, pop-up bibliotek med Pajala bibliotek och dragshow med Drag race Sverige vinnare Admira Thunderpussy!

Ämnet för samtalspanelen var "varför är HBTQI+-frågor viktiga för en ort?" och diskuterades av Klas Dagertun (VD Kaunis Iron), Joakim Isaksson Markström (Ordf. RFSL Luleå), Mathias Lafolie (Kulturchef, Pajala), Adam Risberg (Dragshowartist), Linda Jonsson (V) och Eva Esberg (Ordf. Barn- och utbildnings utskottet, KD).

Kontakt

Projektledare VARP

Lucia Goenaga

E-post:
Tel: 0723525277

Projektkoordinator

Sarah Ramsay

E-mail
Mobil: 072 500 11 48

Biblioteksassistent

Wanja Skrealid

E-post: