Information 16 maj. På grund av högt vattenflöde under bron i Pajala stängs vägen till Tannavallen av.

""

Personligt ombud

Är du över 18 år och skriven i Gällivare, Jokkmokk, Kiruna eller Pajala kommun och har en psykisk ohälsa som medför stora problem i din vardag, kan du kostnadsfritt få ett ombud via Lapplands kommunalförbund.

Syftet är att personer med psykisk ohälsa ska få möjlighet att leva ett mer självständigt liv, genom att ta del av samhällets utbud av vård, stöd, service och sysselsättning på jämlika villkor. För att få ett personligt ombud krävs inte någon remiss eller biståndsbeslut utan en bedömning görs i varje enskilt fall.

Vad är ett personligt ombud?

Personligt ombud kan vara ett stöd för dig som har en långvarig psykisk ohälsa, som medför stora svårigheter att få vardagen att fungera.

När man har psykisk ohälsa kan det vara svårt att ta reda på vilket stöd som finns i samhället. Personligt ombud kan hjälpa dig att hitta rätt väg.

Vem kan få stöd från personligt ombud? 

 • Du är över 18 år och är folkbokförd i Gällivare, Jokkmokk, Kiruna eller Pajala kommun.
 • Du har långvarig psykisk ohälsa som medför stora svårigheter i vardagen.
 • Du har en egen vilja till förändring av din livssituation.

Personligt ombud kan tillsammans med dig:

 • Ta reda på vilka önskemål och behov av stöd du har.
 • Göra en planering och tillsammans med dig söka det stöd du önskar, har behov av och kan ha rätt till för att få vardagen att fungera. Det kan till exempel vara att ta kontakt med vården,socialtjänsten, arbetsförmedlingen eller andra insatser du behöver.  

Bra att veta: 

 • Vårt stöd är gratis och frivilligt.
 • Vi har tystnadsplikt och för inga journaler.
 • Vi är en fristående verksamhet och kan inte fatta beslut om insatser eller behandling.
 • Stödet från oss är tidsbegränsat.Efter genomförda uppdrag avslutas kontakten, men du är givetvis välkommen att kontakta oss igen.

Så här går det till   

 1. Intresseanmälan

Du kontaktar oss genom att ringa, mejla eller skicka sms. Om du vill kan någon annan hjälpa dig med att förmedla kontakten.

 1. Första kontakten

Vi kontaktar dig och bokar in en första träff.

 1. Första träffen

Vi berättar om hur personligt ombud arbetar. Du får berätta mer om din vardag för att vi tillsammans ska kunna skapa en bild av din livssituation. 

 1. Vi meddelar dig, om du kommer att få stöd av personligt ombud.

Om vi bedömer att du inte ska få ett personligt ombud kommer vi att ge dig förslag på var du kan vända dig för att få det stöd som samhället har att erbjuda. 

Kontakt

För kontaktuppgifter och mer information se lapplands.se