""
Fritid & kultur
13 feb 2024

Ny språkfest för att uppmärksamma språk och kultur i Pajala

Pajala kommun uppmärksammar Modermålsdagen, Sverigefinnarnas dag och Meänkielidagen med KIELIFESTI, en språkfest med aktiviteter på olika modersmål och nationella minoritetsspråk.

KIELIFESTI är en del av Norrskensfestivalens program som anordnas 23-25 februari och kan beskrivas som ett gemensamt firande av Modersmålsdagen, Sverigefinnarnas dag och Meänkielidagen.

- Syftet med KIELIFESTI är att uppmärksamma mångfalden av språk och kulturer i Pajala kommun. Sen är det fint att det sammanfaller med Norrskensfestivalen och att vi kan göra det här tillsammans med Visit Pajala, säger Regina Veräjä, minoritetssamordnare i Pajala kommun.

Några aktiviteter som anordnas är premiären av Tornedalsteaterns Kööki Show på Folkets hus i Pajala. En show med en blandning av skratt, allvar, musik, hög igenkänningsfaktorn och hemtrevlig stämning. Tornedalsteatern arrangerar även teaterföreställningen Vanhat Laulut på Soltorget, en föreställning där två sagor inspirerade av Kalevalas sånger berättas av en amatörteaterensemble kring en sprakande brasa. Sagorna berättas med mystik, humor och i direktkontakt med barnen.

- På Pajala bibliotek kommer det även att läsas sagor på världens modersmål, bland annat på meänkieli, engelska, finska och arabiska. Sen kommer våra duktiga elever från Kulturskolan att uppträda på Infocenter med låtar på meänkieli, finska och engelska, berättar Regina Veräjä.

Det är första gången som KIELIFESTI arrangeras men förhoppningsvis inte sista.

- Vi hoppas att det här ska kunna bli ett återkommande evenemang för vi behöver verkligen fler offentliga tillställningar där vi uppmärksammar mångfalden av språk och kulturer som finns i kommunen, säger Regina Veräjä.

 

Hela programmet för KIELIFESTI

Fredag 23/2

kl.19 KÖÖKISHOW, premiär, Folkets hus Pajala. Elände, galenskap och musik i en tornedalsk röra. Arr: Tornedalsteatern

Lördag 24/2

kl.11-13 SATUJA MAAILMAN KIELILLÄ – Sagor på världens språk, Biblioteket Pajala. Sagoläsning på språk från olika håll av världen. Vandra och lyssna på biblioteket!

kl.11.30 och 13.30 VANHAT LAULUT, Soltorget Pajala. Teater kring en sprakande brasa, Kalevalas sagor berättas med mystik och i direktkontakt med barnen. Arr: Tornedalsteatern

kl.12.00 MEÄN LAULUT, Infocenter Pajala. Kulturskolans elever uppträder med låtar på meänkieli, finska och engelska.

kl.19 KÖÖKISHOW, Folkets hus.

Söndag 25/2

kl.12.00 JÄRVEN TARINA – Sagan om sjön, Folkets hus. Gratis film, barntillåten. En naturfilm om Finlands sjöar, djurlivet i dem och deras plats i finsk mytologi. Följ vattenrået Ahitars resa längs sjöarna under ett år. Över sextusen år av historia berättas genom gamla finska legender och mytologier. Finskt tal, svensk text.

Kl. 14.00 KÄTILÖ – Barnmorskan, Folkets hus. Gratis film, 15 års åldersgräns. En verklighetsbaserad berättelse om omöjlig kärlek mellan en finsk kvinna och en tysk soldat under Lapplandskriget. Svensk text.

Kontakt

Minoritetsspråksamordnare

Regina Veräjä

E-post:
Publicerad 12 feb 2024 07:13
Senast uppdaterad 13 feb 2024 07:01