""
Fritid & kultur
08 jul 2024

Stämningsfullt när verk med Bengt Pohjanens dikt invigdes

Lördagen den 6 juli invigdes verket med Bengt Pohjanens dikt Jag är född utan språk.

Det första utkastet till Bengt Pohjanens numera klassiska dikt Jag är född utan språk är skrivet för över 60 år sedan. Dikten trycktes i mars 1973 i kulturtidskriften Vår Lösen och har sedan översatts till över 35 olika språk. 

Inför Bengts 80-årsdag har initiativ tagits att trycka dikten på svenska och de fem nationella minoritetsspråken meänkieli, finska, samiska, romani och jiddisch. Samtliga språk har historiskt talats i Pajala kommun.

Dikten finns nu också tryckt i plåt som skylt med Meänmaas flaggfärger längst upp. Initiativtagarna till verket och Meänmaaföreningen har skänkt verket som gåva till Pajala kommun.

Invigningen av verket genomfördes under Pajala marknad och började på Soltorgsscenen där Bengt Pohjanen läste Jag är född utan språk och berättade om bakgrunden till diktenDärefter förflyttade sig åhörarna till baksidan av gamla Torgkiosken (besökscentrum) där verket är placerat för att beskåda avtäckningen. 

- Det är en stor ära att få representera kommunen och få ta emot denna gåva av Bengt Pohjanen och föreningen Meänmaa som tillsammans med gemensamma krafter fått det här verket att bli verklighet, berättade Mathias Lafolie, kulturchef i Pajala kommun, som medverkade i invigningen.

- Dikten har verkligen varit med mig hela mitt liv och jag trodde aldrig att den skulle stå på Soltorget i Pajala. Men tack vare Mathias och Meänmaa så är det en verklighet idag. Jag är tårögd och mycket, mycket rörd. Tack ska ni ha och tack ni som kom till den här stora stunden för mig, och jag hoppas, för oss alla. En symbol för Pajala, för Tornedalen, vårt land, flerspråkigheten och mångkulturen - en rikedom att förvalta, berättade Bengt Pohjanen innan verket avtäcktes. 

 

Kontakt

Kulturchef

Mathias Lafolie

E-post:
Mobil: +46722108346
Publicerad 07 jul 2024 01:48
Senast uppdaterad 08 jul 2024 08:00