Information 16 maj. På grund av högt vattenflöde under bron i Pajala stängs vägen till Tannavallen av.

""
Kommun, politik & service
24 jan 2024

Kommunalrådet berättar - Januari 2024

Varje månad, med undantag för juli, skriver Ulrica Hammarström ett månadsbrev. Där tar hon upp sådant som hänt i kommunen, vad som är på gång och annat smått och gott som kan vara intressant för dig som bor i Pajala kommun att känna till.

Jag vill börja med att önska alla en god fortsättning på 2024. Januari månad har gått fort, och nu börjar vi se fram emot dom fina vårvinterdagarna. Man kan lugnt säga att vädret har varit ombytligt, från över -40 grader i kommunen till nästan nollgradigt ett par dagar senare.

Det här ställer höga krav på vår verksamhet, vi ska ändå leverera värme, mat, skola, en fungerande renhållning, välfärd och omsorg till våra innevånare.

Som de flesta vet, står vi inför ett ekonomiskt utmanande år. Vi ska naturligtvis klara av att leverera det vi har åtagit oss, men vi kommer också att behöva hålla in inom ett antal områden. Men en av dom stora utmaningarna kommer att vara att minska på beroendet av inhyrd personal. Vi ska se till att bemanna vår verksamhet med vår egen personal. Det är här kostnaderna har dragit iväg extremt mycket under 2023.

För att klara detta är ett av våra fokusområden under våren att rekrytera personal genom flera olika aktiviteter, annonser, rekryteringsmässor mm. En del av dessa aktiviteter kommer vi att göra gemensamt med andra kommuner och regionen för att öka genomslagningskraften.

Under våren kommer den politiska organisationen göras om litegrann. Vi kommer att gå över till nämnder för barn och utbildning samt för socialtjänsten. Det kan innebära en del nya personer på nya platser inom politiken. Vi är även på väg att starta upp med information om budget 2025 . Alla politiker är inbjudna till 2 dagar då vi går igenom hela den kommunala organisationen och bolagens ekonomiska förutsättningar till kommande år. Efter det kommer vi att påbörja budgetberedningarna för att kunna ta fram en budget till nästa år.

Per den sista oktober var befolkningssiffran 5872 personer, vilket betyder att vi tappade 9 personer. Vi ligger fortfarande på en låg arbetslöshet, lite drygt 3% är den sista siffran jag sett. Med tanke på att vi har stora rekryteringsbehov inom äldreomsorgen, inom skola, i det privata näringslivet, inte minst inom gruv- och transportsektorn så är det en rejäl utmaning att hantera.

I möjligheten att rekrytera människor till Pajala är naturligtvis bostäder en nyckelfråga. Här är fokuset högt och vi kommer att jobba intensivt både internt och med andra parter för att komma framåt och starta upp bostadsbyggandet under 2024. Vi håller också på med översiktsplan och bostadsförsörjningsplan som kommer att hjälpa oss kring visionen om hur Pajala ska utvecklas och vad man behöver göra för att nå dit.

Jag och Peter Eriksson, vice KSO har gjort ett antal företagsbesök, dom redovisas för det mesta på Pajala kommuns näringsliv och tillväxt facebooksida, ni kan gärna följa den så får ni aktuell information om vad som händer inom vårt näringsliv och saker som kan påverka för er som är företagare.

 

Med vänliga hälsningar

Ulrica Hammarström

Kontakt

Kommunalråd/ Kommunstyrelsens ordförande

Ulrica Hammarström

Telefon 0978 - 120 02
E-post
Publicerad 24 jan 2024 08:24
Senast uppdaterad 24 jan 2024 12:59