Fritid & kultur
11 jun 2023

Pajala kulturskola firar 50 år med jubileumsföreställningen EN KUL TUR

Pajala Kulturskola fyller 50 år och firar med en stor jubileumsföreställning där 128 elever samlas på och bakom scenen. Teater, dans, musik, film och scenteknik förenas i en berättelse som speglar Kulturskolans 50-åriga historia från starten med det första darrande gitarrackordet, via blåsorkesterns storhetstid, till dagens uppsjö av uttryck.

"EN KUL TUR" är en hyllning till Pajala Kulturskolas 50-åriga verksamhet och skildrar dess toppar och dalar med fart, fläkt och färg. Man lär känna nya eller gamla karaktärer i en fiktiv berättelse om kulturskolan baserad på äkta vittnesmål. 

 

Premiären är söndag 11 juni kl 15:00 i Gamla sporthallen i centrala Pajala.

Förställningen ges även tisdag 13 juni kl 18:00 i Gamla sporthallen.

Biljetter går att köpa på www.tickster.com genom att söka på "EN KUL TUR" eller på Tornedalsteatern. Biljetter kostar 50 kronor. Barn/ungdom under 18 år går gratis. 

 

Kulturchef Mathias Lafolie:
”Vi firar Pajala Kulturskolas historia och betydelse med föreställningen EN KUL TUR där 128 elever medverkar på scenen. Vi hoppas att föreställningen blir en upplevelse i sig och ett minne för livet, både för de medverkande och för publiken.
Pajala är känd som en kulturkommun i Tornedalen och Pajala kulturskola, tidigare Kommunala Musikskolan har spelat en stor roll för många individer och för kulturlivet i stort i Tornedalen. Via skapandet kan barnen utforska sin identitet, utveckla sitt självförtroende och skapa livslånga vänskaper. Många vittnar om goda minnen från sin tid på Pajala Kulturskola.
Flera elever har blivit professionella musiker och artister med världen som spelfält. Oavsett om konst och kultur blir ens karriär, hobby eller något som lämnats i det förflutna, så kan Kulturskolan ge verktyg och kan vara en säker plats för att utvecklas som människa.”

Arbetslagsledare musiklärare Marika Solgevik Svala:
”Vår Kulturskola är väl förankrad i samhället. Den finns med vid marknaden och vid kommunala evenemang och på våra egna uppspel får eleverna erfarenhet av att framföra det man förberett inför publik. Genom föräldrar, syskon, släktingar, vänner och bekanta är många delaktiga i Kulturskolans verksamhet. För vår storlek har vi ett brett utbud och en mycket professionell lärarkår.”

Dans och teaterlärare Lisa Hennix Raukola:
”Pajala Kulturskola.
Som spelar liv och värme till den stelfrusna själen på dess långa resa genom kamosnatten.
Som sjunger loss vårens forsar ur isens bojor och kittlar fram grönskan under ruttet fjolårsgräs på ängen.
Som bjuder upp på sommaren till dans över sjöar och skogar.
Som nynnar fram glöden i bastuugnen under hösthimmelens norrskensserenad.”

Kontakt

Kulturchef

Mathias Lafolie

E-post:
Mobil: +46722108346

Projektkoordinator

Sarah Ramsay

E-mail
Mobil: 072 500 11 48
Publicerad 08 jun 2023 12:31
Senast uppdaterad 09 jun 2023 09:01