Information 16 maj. På grund av högt vattenflöde under bron i Pajala stängs vägen till Tannavallen av.

Fritid & kultur
22 nov 2022

Minnen berörde under Kulturskolans 50-årsjubileum

Under lördagskvällen möttes både nuvarande och tidigare elever, nya och gamla lärare, och föräldrar och familjer för att fira Pajala Kulturskola som hade den första delen av sitt 50-årsjubileum på Folkets Hus i Pajala.

Den tidigare musikläraren David Forsberg guidade gästerna i jubileumsprogrammet där olika band, duos och soloartister delade med sig av berättelser från sin skoltid och bjöd på allt från pop och musikaltolkningar

- På Kulturskolan har man blivit pushad att göra sådant man inte trodde att man tordes. Kulturskolan erbjuder ett rum där självförtroendet växer, berättar Sanna Kalla från The Magnettes som spenderat en stor del av sin ungdom i musiklokalerna tillsammans med barndoms- och bandkollegan Rebecka Digervall.

Therese Fors Wanhatalo och Oline Malmberg hade inte spelat tillsammans sedan årskurs 9 men träffades under fredagskvällen för att repa in tre låtar. Therese minns de engagerade lärarna

- Vi kunde ringa vår lärare Jens Grönberg på kvällarna så kom han och låste upp till lokalen så vi kunde sitta och träna, det var aldrig något problem, berättar hon

Idag är 188 elever inskrivna på Kulturskolan som erbjuder teater, musik, dans och film. Bland annat tränar 104 elever dans och 54 elever går på teaterutbildningen. Kulturskolan är också avgiftsfri sedan januari 2022. 

Mattias Lafolie, Pajalas kulturchef reflekterade över hur Kulturskolan ger en bra grund för livets utmaningar

- Man lär sig så mycket som man kan dra nytta av hela livet. Att stå på scen och prata inför folk exempelvis. Det är roligt att se hur eleverna växer, och det är ju tack vare våra lärare som både utmanar och stöttar.

Kvällen bjöd förutom spelningar och goda minnen från Kulturskolans verksamheter i hela kommunen även på bland annat allsång med klassiska musiklektionslåtar som Knockin’ on heavens door och en inblick in en musiklärares vardag genom den fiskeintresserade eleven Greger, spelad av Rolf Digervall som använde strängarna till fiskelina i stället för att träna på Lilla snigel. Kulturskolans nya logga presenterades och besökarna fick uppdraget att dela med sig av minnen i ett speciellt rum genom att antingen tala in det på band eller skriva ner det.

- Era berättelser är grunden för den andra delen i vårt jubileum, en stor föreställning till sommaren, avslöjade Mathias.

 

På bild: Mia Fors

Kontakt

Kulturchef

Mathias Lafolie

E-post:
Mobil: +46722108346

Arbetslagsledare

Marika Solgevik Svala

E-post:
Mobil: 072-500 11 58
Publicerad 22 nov 2022 01:17
Senast uppdaterad 22 nov 2022 01:47