Fritid & kultur
24 mar 2023

Pajala ansluter till Naturkartan

För att öka tillgängligheten till leder, besöksmål och friluftsaktiviteter har Pajala kommun nu ingått avtal med Naturkartan som är den ledande karttjänsten och friluftsguiden i Sverige. Överkalix och Kiruna har sedan en tid tillbaka använt verktyget och nu ansluter även Pajala, Övertorneå och Haparanda.

Naturkartan går att använda både som app i mobilen och på datorn och genom lättanvända funktioner med gps kommer skoterleder, vandringsleder, besöksmål, grillplatser, fiskesjöar och badplatser kunna visas upp.

Pajala kommun är medfinansiär till den kommunöverskridande satsningen T4 som är en ny stom-led som stäcker sig från Haparanda till Karesuando och Kiruna.

Mikael Sturk är fritidschef på Pajala kommun

- När vi gör den här stora satsningen med T4 så är det också läge att börja använda samma karttjänst grannkommuner sinsemellan så att vi kan öka tillgängligheten. Att vi samlar all information på ett och samma ställe gynnar både kommunbor och besökare, inflyttade och semestergäster, berättar han.

Naturkartan kommer startas upp under våren och en prioritering över vilka intressen som ska markeras ut först är gjord.

- Vi vill så klart få ut så mycket som möjligt så fort som möjligt men det kommer att ta lite tid. Vi på Pajala kommun kommer inte kunna administrera allt utan vi vill samarbeta med föreningslivet dom har detaljkunskapen om sina områden. Under hösten kommer vi bjuda in till en informationsträff och visa hur man som förening kan använda verktyget.

Naturkartan innehåller många olika funktioner som att exempelvis uppdatera spårstatus eller lägga till en notis om något gått sönder efter skoterleden.

- Idag informerar de flesta föreningar via sociala medier men här kan man lägga upp allt i samma plattform och användarna behöver inte leta information.

Ett aktivt arbete med leder pågår i Pajala kommun. Förutom T4 drivs även projektet Pajala Fritidsleder av Vassikavuoma Utveckling tillsammans med sju andra föreningar med finansiering av Leader Tornedalen 2020. Ett stort antal vindskydd har byggts och nya skyltar och markeringar har tagits fram.

- Föreningarna kommer inte behöva dubbelarbeta när det gäller digitala kartor när vi nu går över till Naturkartan. I dagsläget finns de flesta lederna i en annan kart-app men kommer med hjälp av vår GIS- samordnare föras över till Naturkartan, berätta Mikael Sturk

 

Prioriteringslistalista:

  • Besöksmål  + barmarksgrillplatser våren och sommaren 2023
  • Fiskevatten som använder sig av digital fiskekortsförsäljning
  • Badplatser
  • Skoterleder, skidspår och vintergrillplatser hösten 2023

 

 

Du kan enkelt ladda ner naturkartan som app gratis i din mobil eller surfa in via datorn och prova dig fram bland funktionerna.

Välkommen att kontakta oss om ni som förening, företag eller du som privatperson har frågor om Naturkartan.

 

Kontakt

Enhetschef Fritid och service

Mikael Sturk

E-post:
Publicerad 23 mar 2023 03:32
Senast uppdaterad 24 mar 2023 11:08