""
Sofia Krispinsson var dagens första föreläsare. Foto: Pajala Kommun
Familj, stöd & omsorg
02 mar 2023

Anhöriga och tillgänglighet i fokus under temadag på Folkets hus

Idag, den andra mars, anordnar Tillgänglighets- och pensionärsrådet Pajala kommun tillsammans med Pajala demensförening och Studieförbundet Vuxenskolan en temadag på Folkets hus i Pajala. Under dagen hålls föreläsningar om att vara anhörig och om tillgänglighet.

Temadagen på Folkets hus i Pajala inleddes med Sofia Krispinssons föreläsning Glöm inte bort oss anhöriga där hon berättade om att vara anhörig till en demenssjukförälder. Sofia berättade om när hennes mamma fick diagnosen Progressiv supranukleär pares och sjukdomsförloppet ur perspektivet som anhörig. 

- Det brister ofta i stödet till de unga anhöriga, ofta fokuserar man endast på partnern, säger Sofia Krispinsson. 

Hon berättar att hon arbetar aktivt med att nå ut med information till unga anhöriga i Norrbotten, vilket är en målgrupp som är svår att nå.

- Det är viktigt att som anhörig få möjligheten att känna alla känslor man har och få dela sina tankar med andra. Därför uppmuntrar jag verkligen alla unga anhöriga att delta på ett Ung anhörig retreat när de anordnas. Det kommer bland annat att anordnas ett sådant i Örnsköldsvik i slutet av augusti och det är helt kostnadsfritt, berättar Sofia

 

En dag för att sprida kunskap och dela information

Under eftermiddagen kommer det vara föreläsningar på temat Enkelt avhjälpta hinder som berör vilka krav som ställs gällande tillgänglighet till allmänna lokaler. Utöver det kommer Synskadades riksförbund Norrbotten ha en informationspunkt och dagen avslutas med HLR (Hjärt-och lungräddning)information. 

- Man kan aldrig få för mycket information om de här sakerna. Sådana här dagar är jätteviktiga för att dela information och sprida kunskap, säger Petter Särkijärvi, ledamot i Tillgänglighetsrådet. 

Temadagen pågår fram till kl.15 torsdag den 2 mars i Danslokalen, Folkets hus i Pajala. Dagen anordnas av Tillgänglighet- och pensionärsrådet Pajala kommun, Pajala demensförening och  Studieförbundet vuxenskolan. 

 

Kontakt

Pajala kommun - Växel

Besöksadress

Medborgarvägen 4

Kommunlådan

E-post
Publicerad 02 mar 2023 10:43
Senast uppdaterad 02 mar 2023 11:37