""
Foto: Lapplands Kommunalförbund
Familj, stöd & omsorg
12 jun 2024

Nesrin går mot strömmen - från gruvan till vården!

“Det absolut bästa med mitt jobb är mötet med de gamla. Det och mina arbetskollegor. Jag har fina arbetskamrater och en stöttande chef och det är tack vare min chef som jag nu utbildar mig till undersköterska”, säger Nesrin Youssef som jobbar inom hemtjänsten i Pajala kommun.

Det är viktigt att ha stöd omkring sig när man är ny, både på jobbet och i samhället, tycker Nesrin som berättar att mottagandet i vården är fantastiskt och gjorde så att hon trivdes på jobbet direkt. När hon kom till Pajala började hon jobba i gruvan som geolog, men där trivdes hon inte, så hon sa upp sig och tog jobb i vården. Hon började först på ett boende men där upplevde hon en kulturkrock eftersom man i hennes hemland vårdarsina äldre hemma.

Nu jobbar hon i hemtjänsten och där trivs hon bäst.

- Att få komma hem till de äldre och hjälpa dem i deras vardag, det får mig att må bra, säger hon.
Att läsa till undersköterska var ingen självklarhet för Nesrin men möjligheten att få göra det på arbetstid tackar man inte nej till, säger hon och nämner även att det är viktigt att vidareutveckla sig på jobbet.

- Nu läser jag 100 % och det är bra, för då kan jag fokusera helt och hållet på studier, göra alla uppgifter och ta den tid som behövs, då blir jag fortare klar än om jag hade läst på fritiden.

Eftersom Nesrin hade jobbat ett par år fanns det ett kunnande som kunde valideras. Att validera innebär att man ska visa upp det man redan kan på olika
sätt, både de teoretiska och praktiska kunskaperna. Det praktiska momenten sker i form av en skuggning på en arbetsplats där en valideringshandledare observerar
arbetsdagen. Att skuggas var nervöst, tyckte Nesrin men det gick bra och hon säger att Anki var stöttande och tittade bara på det hon redan kunde. Anki är undersköterska och utbildad valideringshandledare och tycker sitt nya uppdrag är viktigt.

Anki förstår att Nesrin är uppskattad på sitt jobb, både av kollegor och de gamla, och nämner att det syntes i alla de möten hon fick se underskuggningstillfället.
- För att lyckas med validering och studier behövs stöd från lärcentra, säger Nesrin och berättar att Sandra, vårdläraren, har varit ett viktigt stöd.

- Hon tror på mig och kan pusha mig när det går trögt.

På frågan om hon saknar sitt jobb nu när hon pluggar heltid svarar hon att hon kommer jobba hela sommaren och det ska bli så roligt att komma tillbaka och träffa alla gamla. Avslutningsvis vill Nesrin tacka för att ha fått denna möjlighet och för stödet från kollegor och lärcentra, som gör validering och studier.

Om projektet LEVA

Projektet LEVA står för Lyfta erfarenhet genom validering och målet är att ta fram en effektiv, flexibel valideringsmodell som ska underlätta rekryteringen av vårdpersonal till äldreomsorgen, främst undersköterskor i och med den skyddade yrkestiteln. Projektet är medfinansierat av Europeiska unionen/Europeiska socialfonden och sker i samverkan med Jokkmokk, Pajala, Gällivare och Kiruna.

Kontakt

Lapplands Lärcentra Pajala

E-post:
Mobil: 072-539 96 31
Besöks- och postadress:

Lapplands Lärcentra 
Kengisgatan 8
984 31 Pajala

Publicerad 11 jun 2024 11:49
Senast uppdaterad 12 jun 2024 08:00