""
Jessica Kyrö. handledare på Ringvägens serviceboende
Familj, stöd & omsorg
15 mar 2024

”Ett varierat jobb där du får göra skillnad i människors vardag”

Vi har träffat Jessica Kyrö som arbetar på serviceboendet Ringvägen för att få en bild av hur en arbetsdag kan se ut och hur hon upplevde att det var att arbeta som vikarie.

Ringvägen är ett av Pajala kommuns serviceboenden, här bor brukarna i egna lägenheter antingen inom området eller på annan plats inne i Pajala.

- Våra brukare är mellan 20-75 år, de har olika funktionsvariationer och olika behov. Det gör mitt jobb väldigt varierat, berättar Jessica Kyrö, handledare på Ringvägen.

Jessica började som timvikarie på Ringvägen i april 2023. När man börjar som vikarie får man göra en så kallad bredvidgång. Det innebär att du som ny på jobbet får gå bredvid en erfaren medarbetare och lära dig jobbet genom att observera och ställa frågor. Hur länge man har bredvidgång beror på behov, det viktigaste att man känner sig trygg och att man har fått träffa de flesta brukarna.

- Jag upplevde det väldigt tryggt att komma in som vikarie. Det finns en tydlig struktur och tydlig dagsagenda att förhålla sig till. Sen kan alltid rådfråga sina kollegor. Blir man osäker på något finns det alltid någon att fråga, säger Jessica.

Jessicas upplevelse är också att många brukare är hjälpsamma när man är ny och har förståelse för att man inte har helt koll på allt till en början.

Deltar ofta på fritidsaktiviteter

Som handledare på ett serviceboende får man ofta delta på många av brukarnas fritidsaktiviteter.

- Det kan vara allt från att följa med till kyrkans hus till att gå på teater. Under sommaren blir det många uteaktiviteter, till exempel cykla tillsammans, köpa glass, vara ute och grilla eller åka och bada, berättar Jessica.

Annars handlar det mycket om att hjälpa brukarna att få vardagen att fungera med fokus på handledning och aktivering. Det kan exempelvis vara att hjälpa brukaren att komma iväg till jobbet, handla, hygien eller följa med på läkarbesök.

Ringvägens serviceboende tilldelades pris för aktiviteter för unga under Stöd och omsorgssektorns kvalitetsdag 2023 med motiveringen: Genom att utveckla verksamheten för yngre högfungerande brukare har Ringvägen ökat kvalitén i aktiviteter med brukarfokus på första plats.

Positiv upplevelse av att vara semestervikarie

Sommaren 2023 tog Jessica jobb som semestervikarie på Ringvägens serviceboende.

- För mig var det toppen, en stor fördel var möjligheten att få vara ute mycket. Jag uppskattade även sommarbonusen på 10 000 kr.

Även i år erbjuds semestervikarier en bonus på 10 000 kr utöver ordinarie lön. Förutsättningen är att man arbetar på schema i minst åtta veckor.

- För mig funkar det också jättebra med skiftgång och det är bara helgerna som är fast annars lägger vi önskescheman på 6 veckor för vardagarna. Det gör det enklare att få ihop livspusslet, säger Jessica.

”Mycket skratt och mycket roligt med brukare och kollegor”

Sedan oktober 2023 är Jessica fast anställd som handledare på Ringvägens serviceboende.

- Charmen och utmaningen är att man måste kunna ställa om mellan olika brukare. Allt är varierat - arbetstider, vilka man arbetar med, kollegor, brukare, turer och skift.

Som handledare behöver man tycka om att jobba med människor, vara tålmodig, flexibel och ansvarsfull. Det är även fördelaktigt med körkort, även om det inte är ett krav.

- Det bästa med mitt jobb är att brukarna ger så mycket, de är så glada att se en och tacksamma för den hjälp de får, berättar Jessica.

Är det något du önskar att fler kände till om din arbetsplats?

- Boende är lite missvisande. Våra brukare är pigga i kropp och knopp och de bor i egna lägenheter.

Semestervikarier 2024

Du som är 18 år och äldre kan ansöka om att jobba som semestervikarie i någon av stöd och omsorgssektorns verksamheter, exempelvis på ett serviceboende.

Många som jobbar som semestervikarie har möjlighet till fast anställning efter åt. På serviceboende finns det oftast möjlighet att fortsätta som vikarie och få en egen rad.

Skicka in din ansökan redan idag och ta chansen att få ett varierat jobb där du får göra skillnad i människors vardag.  

Kontakt

Bemanningsenheten

E-post:
Bemanningsenheten 0978-120 00

0978-120 92 Nicolina 

0978-120 93 Siv

 

Telefontid: Måndag-fredag 09:30-11:30 och 13:00-14:00

Publicerad 14 mar 2024 11:14
Senast uppdaterad 15 mar 2024 12:22