Meän pipluteekki / Språkcafé
Uppleva & göra
22 feb 2023

Meän pipluteekki / Språkcafé

Pajala bibliotek har startat projektet Meän pipluteekki som innebär öppna förvaltningsspråktimmar med fokus på finska och meänkieli. Pajalan kirjastossa on käynnistetty Meän pipluteekki -hanke, jonka tarkoituksena on keskittyä  kunnan vähemmistökieliin , jotka ovat suomi ja meänkieli.

Varje fredag (februari-maj) har biblioteket öppet på förvaltningsspråken mellan 13 och 15, där kommunens invånare kan komma in och titta på vårt utbud av böcker på finska och meänkieli, ta en kopp kaffe och prata något av språken, få hjälp att hitta böcker eller bara lyssna. Syftet är att stärka minoritetsspråkens position i vårt samhälle och skapa en trygg och öppen plats för språken. Några av träffarna kommer att ha olika teman. Samarbetspartners är STRT och ABF.

Sverigefinnarnas dag

Fredagen den 24 februari firas det sverigefinnarnas dag och då har biblioteket valt att ha temat Sverigefinnar- då och nu och få i gång en diskussion om hur det var att växa upp som sverigefinne under det värsta förtrycket jämfört med hur det är i dag.

Välkommen till att fika och diskutera.

 

Joka perjantai (helmi-toukokuu) kirjasto on avoinna vähemmistökielillä klo 13-15, jonne kunnan asukkaat voivat tulla katsomaan suomenkielisiä ja meänkielisiä kirjoja, juoda kupin kahvia ja puhua vähemmistökieliä, saada apua kirjojen löytämisessä tai vain kuunnella. Tavoitteena on vahvistaa vähemmistökielten asemaa yhteiskunnassamme ja luoda turvallinen ja avoin tila kielille. Osalla kerroista on eri teemoja. Yhteistyökumppaneita ovat STRT ja ABF.

Ruotsinsuomalaisten päivä

Perjantaina 24. helmikuuta vietetään ruotsinsuomalaisten päivää ja siksi kirjasto on valinnut aiheeksi Ruotsinsuomalaiset- silloin ja nyt ja saada aikaan keskustelu siitä, millaista oli kasvaa ruotsinsuomalaisena pahimman painostuksen aikana verrattuna siihen, millaista on nykyään.

Tervetuloa kahvistelemaan ja keskustelemaan

Kontakt

Minoritetsspråksamordnare

Anne Niska

E-post:

Pajala Bibliotek

E-post:


Postadress:
Pajala bibliotek
Biblioteksvägen 1
984 32 Pajala

Besöksadress:
Biblioteksvägen 1, Pajala

Publicerad 22 feb 2023 09:42
Senast uppdaterad 22 feb 2023 09:42