""
Leif Rönnbäck intervjuar Mimmi Snell från Snells entreprenad
Arbete & näringsliv
24 feb 2023

God uppslutning när unga fick möta det lokala näringslivet

Under torsdagen arrangerade Pajala kommun tillsammans med Visit Pajala en rekryteringsmässa för att ge det lokala näringslivet och kommunens unga invånare chansen att nätverka. Det var en god uppslutning av skolungdomar från kommunen.

Det lokala näringslivet fick chansen att träffa de yngre invånarna i kommunen under torsdagens rekryteringsmässa i Folkets hus i Pajala. Ungdomar från skolor i kommunen fick möjligheten att bekanta sig med Pajala kommuns näringsliv och knyta värdefulla kontakter för framtiden. Ylva Eriksson, chef för arbetsmarknadsenheten i Pajala kommun var mycket nöjd med uppslutningen under dagen.

- Tänk att det finns så många unga och duktiga människor i Pajala kommun! Jag tycker att det är viktigt att uppmärksamma unga därför att de är kommunens framtid.

Ylva Eriksson berättar att målsättningen är att anordna en rekryteringsmässa riktad mot unga årligen.

– En viktig del i vårt arbete att skapa en närhet mellan kommunen och medborgarna. Så att de ser vilka vi är och att vi gör något för Pajala kommuns invånare.

Artic Infra, ett entreprenadföretag som bygger infrastruktur i Norr- och Västerbotten, var på plats i Folkets hus i Pajala.

- För oss är det viktigt att knyta kontakt med framtida arbetskraft i ett tidigt skede och visa på vilka yrken som finns tillgängliga, berättar Susann Henriksson, Artic Infra.

Företaget har ett stort behov av bland annat produktionspersonal, arbetsledare och platschefer.

- Alla i branschen slåss om samma kompetens och som läget är nu är en god lön inte tillräcklig för att vara konkurrenskraftig. Så vi har lagt ner mycket arbete på att vara en arbetsgivare som både attraherar och bibehåller personal, säger Annika Niska, Artic infra.

Företagen prövar nytt för att hitta arbetskraft

För JK entreprenad och JKEL var det första gången de deltog på en rekryteringsmässa.

- För oss har rekrytering oftast skett genom kontakter eller att någon haft praktik hos oss som sedan leder till jobb, säger Jim Krispinsson, JK entreprenad.

Krispinsson berättar att företaget skrivit ett fyra år lång kontrakt med Vattenfall vilket bidragit till ett ökat behov av arbetskraft och att man nu tittar på alternativa sätt för att säkra kompetens.  

JKEL har fått börja leta utanför kommungränsen efter tillgänglig personal.

- Alla här har redan ett jobb så man får väl börja prata mer med folk som kommer från andra platser och försöka få de att flytta hit, säger Jonas Kero, JKEL

Hotell Smedjan som ligger i anslutning till Folkets hus bjöd på fika under rekryteringsmässan. I deras monter hade de förberett listor där intressenter för olika tjänster kunde skriva upp sig.

- Det är kul att så många skrivit upp sig. Vi behöver både tillsvidareanställningar, sommarjobbare och framför allt folk till Pajala Marknad, säger Katja Rundgren, Hotell Smedjan.

""
Katja Rundgren, Hotell Smedjan
""
Anton Werndin, Annika Niska, Roger Niemi & Susann Henriksson, Artic Infra
""
Jonas Kero, JKEL
""
Mariann från bemanningsenheten & Ulrica Hammarström, KSO Pajala kommun

Kontakt

Enhetschef Arbetsmarknad/Integration

Ylva Eriksson

E-post:

Visit Pajala

E-post
Publicerad 24 feb 2023 10:27
Senast uppdaterad 24 feb 2023 10:30