""
Arbete & näringsliv
30 nov 2022

Pajala kommun i Affärstidningen Näringsliv – Östra Norrbotten

I senaste numret av Östra Norrbotten, en bilaga till Affärstidningen Näringsliv, kan man läsa om Pajala kommuns roll i den gröna omställningen som sker i Norr- och Västerbotten, utvecklingen av Pajala Airport samt vilka incitament som finns för vidareutveckling i framtiden och möjligheterna för ökad tillväxt av besöksnäringen.

Pajala befinner sig mitt i den utveckling och nyindustrialisering som sker i Norr- och Västerbotten. I kommunen finns en av Nordens största gruvor, som drivs av Kaunis Iron, med ca 500 anställda och är en viktig motor för samhällsutvecklingen i Pajala kommun och norra Sverige över lag. Det finns flera expansiva industriföretag som är verksamma inom regionen och för varje industrijobb skapas ca två till tre jobb inom andra näringar.

-  Den största utmaningen kommer mest sannolikt att bli kompetensbristen, säger Stefan Millgård, kommunchef och framhåller att i Pajala kommun måste man bli fler om de industriella investeringarna ska bli lyckosamma. 

Pajala Airport – navet i utvecklingen av nordöstra Norrbottens infrastruktur

Pajala Airport spelar en viktig roll för utvecklingen av den regionala infrastrukturen och för besöksnäringen. Robert Pettersson, verksamhetsansvarig på Pajala Airport, berättar om de satsningar som gjorts på flygplatsen.

- Den pågående utbyggnationen av utrikeshallen kommer möjliggöra för att hantera flygningar med över 200 passagerare med en turn-around på ca 60 min. Detta är av stort intresse för de flesta flygoperatörer och något som vi behöver garantera för att intresse ska finnas för att etablera en ny linje mellan Pajala och någon av de större europiska hubbarna. Han fortsätter:

- Just nu har vi fullt upp med att kartlägga vilka investeringar vi behöver göra för att driva den nya terminalen, som är mycket större än den gamla. Vi kommer att behöva köpa in nya markfordon och rekrytera mer personal bland annat. Vi kommer även inom kort att ansluta oss till ett nytt internationellt bokningssystem.

Möjlig utveckling av besöksnäringen

I Pajala kommun finns den sista orörda vildmarken och med rätt paketering kan besökare erbjudas en unik upplevelse. 

- Ett utmärkt exempel på hur upplevelser kan paketeras och bidra till lokal utveckling är Santa’s Winter Village. Där ett stort antal besökare anländer med flyg varje vinter för att träffa tomten, säger Stefan Millgård, kommunchef Pajala kommun.

Läs mer i Östra Norrbotten (länk nedan), bilaga till Affärstidningen Näringsliv. Där kan du även läsa om Café Valvet, Santas Winter Village och Kaunis Irons satsning på hållbarhet.

Kontakt

Verksamhetsansvarig

Robert Pettersson

E-post:

Kommunchef

Stefan Millgård

E-post:

Strategisk utvecklingschef

Fredrik Holmström

E-post:
Publicerad 30 nov 2022 11:00
Senast uppdaterad 30 nov 2022 11:01