""
Foto: Erik Mella
Arbete & näringsliv
01 dec 2022

Grönt ljus för Kaunis Iron

Under torsdagseftermiddagen 1 dec meddelade Mark- och Miljödomstolen ett positivt besked för Kaunis Irons miljötillstånd som möjliggör långsiktig drift och utökad brytning i Sahavaara och Palotieva.

- Vi gratulerar Kaunis Iron till ett väl genomfört arbete med sin ansökan för det nya miljötillståndet. De finns ett antal krav som ställs på verksamheten och vi kommer ha tät dialog med bolagsledningen om processen framåt. Nu inväntar vi analysen av de villkor som Mark- och miljödomstolen ställt, säger Ulrica Hammarström, kommunalråd Pajala kommun

Det var hög spänning på kommunhuset under torsdagen när domen klargjordes

- Beskedet innebär främst en långsiktig trygghet för dem som arbetar inom gruvindustrin men också för de lokala företag som är leverantörer till Kaunis Iron. Vi får ett stärkt läge i att attrahera fler att välja vår kommun som plats att leva och jobba i, säger Ulrica Hammarström

För Pajala kommun innebär tillståndet att efterfrågan på arbetskraft och bostäder på sikt ökar

- Vi har privata aktörer som är intresserade av att investera i bostäder och kommer också internt att se över det befintliga beståndet av tomter och mark för nybyggnation. Vi kommer att ha en tät dialog med det kommunala bostadsbolaget för att analysera behovet och initiera satsningar, säger Fredrik Holmström, utvecklingschef Pajala kommun

Pajala kommun driver tillsammans med Övertorneå kommun det prisbelönta inflyttnings- och bostadsprojektet ”Hej Hemby” i samarbetet finns både Kaunis Iron och Snells Entreprenad, verksamma inom gruvindustrin. Samarbetet kommer att innebära gemensam marknadsföring och erbjuder bland annat inflyttarservice till personer som vill veta mer om vår kommun eller som vill ta steget att flytta till kommunen

Ulrica Hammarström ser att behovet av kompetensförstärkning nu trappas upp ytterligare, där Pajala redan nu har en rekordlåg arbetslöshet och där flera olika branscher söker nya medarbetare

- Genom Lapplands kommunalförbund har vi utrymme att skräddarsy utbildningar som branscherna efterfrågar och vi kan tillsammans med regionens utbildningsanordnare öka synligheten av de utbildningsmöjligheter som finns, säger Ulrica Hammarström

Kontakt

Kommunalråd/ Kommunstyrelsens ordförande

Ulrica Hammarström

Telefon 0978 - 120 02
E-post
Publicerad 01 dec 2022 02:30
Senast uppdaterad 01 dec 2022 03:12