Fritid & kultur
28 okt 2022

Dansföreställningen Vindvaka i Pajala

Virpi Pahkinens föreställning på Pajala Folkets hus 8/11 kl. 19.00

Text från Samiteahter.org

 

'"Giron Sámi Teáhter i samarbete med Scenkonst Sörmland har gett Virpi Pahkinen i uppdrag att skapa ett verk med fyra dansare på ett samiskt tema med inspiration från Nils-Aslak Valkeapääs dikter. Verket görs i samarbete med två samiska artister, kompositören Roger Ludvigsen och med konst av Kristin Tårnesvik.

Flerfaldigt belönade Virpi Pahkinen är en av Nordens ledande koreografer och solodansare, och har verkat vid dansscener i närmare ett femtiotal länder. Virpi Pahkinens koreografiska språk präglas av såväl det arkaiska, mytologiska som science fiction. I dansen har hon utforskat människans och naturens tid, som i verken Deep Time och Black Rainbow.

Hennes dansgestalter äger en meditativ kraft och bildar tecken som bär drömmar. I det nya verket Vindvaka gör hon med sina dansare en resa i hydrosfären, i vattnets transformationer. Rörelser kan te sig snötysta och vindlande, eller råmande och flödande, för att sedan landa i det hemlighetsfullt organiserade i en stilla klarhet hos en snökristall.

Verket är en samproduktion mellan Giron Sámi Teáhter, Scenkonst Sörmland och Virpi Pahkinen Dance Company."

 

Varmt välkommen på föreställningen på Folkets hus Pajala 8/11 kl 19.

Föreställningen i Pajala genomförs med bidrag från Kulturrådet. 

Foto: Mattias Lindbäck

Publicerad 28 okt 2022 12:28
Senast uppdaterad 28 okt 2022 12:33