Förändrade renhållningsturer under v18. Onsdagens tur (1:a maj) körs på torsdag och torsdagens tur ( 2:a maj) körs på fredag.

Vänliga hälsningar
Kommunalteknik

Arbete & näringsliv
26 okt 2022

Pajalas arbetsgivare och föreningar samverkar för att sätta ljuset på attraktiviteten.

Färska siffror från Arbetsförmedlingens sammanställning från augusti visar på en rekordlåg arbetslöshet i Pajala kommun som nu är nere på 3,3 % vilket är en ytterligare förbättring mot 2021. För att bli starkare i attraktionsarbetet kommer kommun, företag och föreningar att jobba tillsammans under kommande år i projektet Hej Hemby. Samarbetet kommer fokusera på gemensam marknadsföring för att möta nya medarbetare och inflyttare men också samverka för att öka trivsel och gemenskap för dem som flyttat in.

Inflyttarprojektet Hej Hemby som drivs av Övertorneå och Pajala är sedan september i gång med steg 2. Projektet samordnar olika arbetsgrupper i de två kommunerna där behovsanalyser och önskemål definierats av respektive aktör.

- Det är roligt att vara i gång med arbetet och vi kommer tillsammans kunna testa nya saker och föra fram en gemensam stark bild av platsen och möjligheterna som finns här, säger projektkoordinator Johanna Funck, Pajala kommun.

Hej Hemby fortsätter att jobba för ett ökat och synligt bostadsbestånd vilket är en viktig del i attraktionsarbetet för både de som flyttar in men också för dem som vill bostadsväxla på plats.

- Hus att hyra eller köpa i utkanten av centralorten och i de större byarna är fortfarande det mest populära bland husletarna. Intresset för byggnadsvård och möjlighet till enklare odling och djurhållning är också stort, säger Johanna Funck

För att kunna ge utökad service till personer som planerar att flytta in och till lokala företag som rekryterar har Hej Hemby förstärkt projektteamet med en inflyttningsguide och sedan september jobbar Åsa Morin för både Pajala och Övertorneå.

Inflyttarna får hjälp med att hitta ett passande boende och jobb eller studier. Alla arbetsgivare i kommunen är välkomna att vända sig till inflyttningsguiden i rekryteringssammanhang och få hjälp med att visa upp lediga tjänster, hitta boende till en ny medarbetare eller jobb till en eventuellt medflyttande.

Den 21 oktober fanns 67 lediga tjänster på Platsbanken och många företag flaggar för behovet av nya medarbetare.

- Pajala kommun fortsätter i en positiv utveckling där vi behöver hjälpas åt att attrahera nya personer i att upptäcka vår kommun och skapa trivsel och gemenskap för dem som flyttat in. När ungdomar och personer som redan bor här väljer att stanna och nya personer flyttar in kan vi utveckla och bibehålla vår viktiga service i våra samhällen och byar, företagen kan växa, och nya kan starta samtidigt som trivsel och utbud ökar, säger Fredrik Holmström, utvecklingschef Pajala kommun.

Projektet jobbar i olika arbetsgrupper med företag och föreningar och är nu i planeringsstadiet för några större gemensamma aktiviteter.

Annelie Granmyr representerar Snells i företagsarbetsgruppen

- Vi är inne i en spännande tid nu i våra kommuner, vi behöver växa. Vi måste samla våra krafter på bästa sätt för att vi ska bli fler kommunmedborgare och få in mer arbetskraft. Att tillsammans med olika aktörer visa det som finns i våra kommuner och vad vi kan erbjuda till dem som vill flytta hit till oss i form av boende, arbete och fritid är en framgångsfaktor på många sätt.

Livet mellan huset, gemenskap och delaktighet är saker som alla olika aktörer framhävt som unikt och värdefullt för Tornedalen men att det också behöver komma fram i ljuset på ett bättre sätt. I Hej Hemby deltar även tre föreningar från vardera kommuner där man tittar på hur man kan höja attraktiviteten ur ett ideellt perspektiv. Föreningarna ser över tjänster, paketeringar och erbjudanden, välkomna de som flyttat in och öka byarnas och livsstilens synlighet.

- Föreningslivet är nyckeln till trivsel och gemenskap och vi är jätteglada att dessa föreningar vill vara med och testa jobba med inflyttningsfrågan. Intresset för att bo i vår glesbygd är stort och ett naturligt ambassadörskap är otroligt uppskattat, säger Johanna Funck.

 

Medverkande aktörer från Pajala i Hej Hemby:

Snells, Explore the North, Kaunis Iron, Pajala kommun, Pajala Bostäder, Lapplands Lärcentra, Pajala Turism & Evenemang-Arena Pajala, Korpilombolo Kulturförening, Tärendö Husmodersförening, och Kaunisvaara IF

 

På hejhemby.com finns reportage och nyheter samt slutrapporten från den första projektperioden 2020-2022 . Följ gärna det fortsatta arbetet på hemsidan eller i sociala medier.

 

Vill er förening eller ditt företag engagera er i inflyttningsarbetet?

Välkommen att kontakta oss!

Kontakt

Inflyttningsguide

Åsa Morin

Email
Telefon 070-218 91 27

Marknadsföring och inflyttning Hej Hemby

Johanna Funck

E-post:
Tel: 0978-12032
Publicerad 26 okt 2022 10:28
Senast uppdaterad 26 okt 2022 01:18