Kommun, politik & service
29 maj 2023

Norrbottens flygflottilj informerar ARCTIC CHALLENGE EXERCISE 2023

Under perioden 29 maj till 9 juni arrangerar Sverige, Finland, Norge och Danmark en internationell flygövning, där Finland är övningsledare och ansvarig för övningen. Övningen kallas Arctic Challenge Exercise 2023, eller ACE 23, genomförs för sjätte gången inom ramen för det nordiska samarbetet och det Cross border-avtal som finns mellan länderna. Övningen är en vidareutveckling av tidigare års genomförda flygövningar och är planerad att genomföras vartannat år.

Det nordiska samarbetet är kärnan i genomförandet av ACE 23. Syftet är att stärka deltagande länders nationella försvar, utforska gemensamma synergier och underlätta för gemensamma lösningar. Samarbetet ska leda till ökad operativ effekt, ökad kvalitet, bättre resursallokering och kostnadseffektivitet för varje nations väpnade styrkor. Syftet med övningen är att öva och träna förband i att kunna genomföra storskaliga multinationella flygoperationer. Övningen är också en möjlighet att träna samarbete och interoperabilitet mellan 4:e och 5:e generations stridsflyg.

I år deltar cirka 120 flygplan inklusive tankerflygplan och ledningsflygplan samt cirka 2 700 deltagare från 14 olika nationer.

Målsättningen med ACE 23 är att piloter från flera nationer får samöva med olika flygplanstyper i stora sammansatta flygstyrkor där taktik och procedurer övas i en realistisk hotmiljö med simulerade luftvärnssystem. För de svenska förbanden innebär det att vår operativa effekt ökar genom att vi tillsammans med andra kan verka i Sverige och vårt närområde.

Övningen kommer att bedrivas från fyra olika flygbaser och tre länder:

  • Luleå Kallax Airport (Norrbottens flygflottiljs huvudbas), Luleå, Sverige.
  • Örland flygbas, Norge
  • Rovaniemi och Pirkkala i Finland.

 

FLYGTIDER 29 maj – 9 juni
Flygning genomförs vardagar (även 5 och 6 juni). Inga övningspass lördag och söndag men eventuellt kan flyg ombasera på helgen innan övningen startar, alternativt helgen efter sista övningsveckan.

Varje dag under övningen genomförs två flygpass kopplat till ACE. Flygning utanför övningen kan även ske mellan flygpassen.

09.00-11.00 (start från 15 min innan och landning upp till 30 min efter med enstaka enheter).

13.30-16.30 (start från 15 min innan och landning upp till 30 min efter med enstaka enheter).

På förmiddagen kommer flygningen att ske i tre olika flygövningsområden – ett i Norge, ett i Sverige och ett i Finland. På eftermiddagen kommer samtliga nationer att flyga i det unika övningsområdet för ACE 23 i Sverige, Finland och Norge – huvuddelen av detta flygområde är i Sverige. Se bifogad bild för ungefärligt flygövningsområde.

 

 

Publicerad 29 maj 2023 05:40
Senast uppdaterad 29 maj 2023 05:40