""
Foto: Renfria hundar UF & Sanna Kalla
Arbete & näringsliv
06 feb 2023

UF-företagaren Ebba vill skapa goda förutsättningar för samarbete och dialog mellan jägare och renskötare

Ebba Finnholm lever för renarna och naturen. Hon driver UF-företaget RenfriaHundar UF som erbjuder jägare hjälp med att få sina hundar renfria, en idé som uppkom efter långvariga problem med rendrivande hundar under jakt.

Ebba, 18 år bor i Pajala tillsammans med sina föräldrar, bröder och två renvallande hundar. I samband med hennes sista skolår på Lapplands gymnasium driver hon RenfriaHundar UF.
- Jag bjuder in jägare till vår renskötselanläggning i Mukkakangas där vi med små enkla medel jobbar för att få hunden renfri, målet med det hela att avdramatisera renarna för hunden.

Idén uppkom då Ebba och hennes familj och släkt, som tillsammans bedriver renskötsel på deras gemensamma anläggning i Mukkakangas, identifierat ett problem med rendrivande hundar under jakten.
- Vi har under längre en tid sett problemet med rendrivande hundar under jakten så jag började fundera på en lösning som gynnar både rennäringen och jakten. Jag tycker att det är väldigt viktigt att kunna samarbeta och föra en bra dialog när det gäller att vistas i skogen för vi vistas ju trots allt i samma skog allihop, berättar Ebba.

Intresset från jägare i Norrbotten har varit stort och reaktionerna har över lag varit positiva.
- Hitintills så har det varit fantastiskt roligt att få träffa alla hundägare och träna hundarna och kunna ha trevliga konversationer så ser fram emot att kunna ta emot ett gäng hundar till innan våren, säger Ebba.

Intresset från lokala jägare har inte varit så stort som Ebba hade önskat sig. För att marknadsföra företagets tjänster har Ebba inlett ett samarbete med Norrbottens jägarförbund.

- Jag fick även chansen att delta på en diskussionsträff som jägarförbundet i Pajala anordnade för att marknadsföra mitt företag till våra lokala jägare, berättar Ebba.

Ebba ser sig som företagare även i framtiden och planer finns på att starta eget företag efter studenten.
- Jag har en tanke på att kunna utveckla konceptet och spinna vidare på företaget i framtiden, då jag tycker att det är viktigt att kunna hålla god ton mellan de som jagar, vilket är ett stort intresse för många, och renskötare, som behöver använda stora arealer av Sveriges yta, berättar Ebba.

Drömmen är att kunna kombinera företagandet med renskötseln.
- Det är det jag brinner för och jag vill arbeta sida vid sida med djuren och naturen. Planen är att jag ska kunna bo kvar i Pajala, för att kunna vara nära renarna, säger Ebba.

Unga företagare är viktiga för kommunens tillväxt

Fredrik Holmström, utvecklingschef i Pajala kommun, ser positivt på ung företagsamhet.
- Att driva UF-företag tror jag ger goda erfarenheter inför det framtida arbetslivet, oavsett om man väljer att starta företag eller inte. Sedan är det otroligt viktigt med ung företagsamhet och entreprenörsanda om Pajala kommun ska klara framtidens sysselsättning och välfärd då majoriteten av alla jobb skapas i små och medelstora företag. Om fler får möjligheten att följa sin passion när det kommer till att starta, driva och utveckla företag kommer vi att öka tillväxten i Pajala kommun.

För Ebba Finnholm har det varit en positiv upplevelse att driva UF-företag i Pajala kommun.

- Att driva UF företag i Pajala är väldigt enkelt tycker jag. En stor fördel är att ordet sprids fort, det börjar med att du berättar för dina bekanta som i sin tur berättar för sina bekanta. Plötsligt kan någon komma fram när du står i kön i affären och berätta att de hört att jag håller på med hundträning i renhagen och att de gärna kommer och provar hunden.

Till den som går i tankarna på att starta ett UF-företag säger Ebba:

Ingenting är omöjlig bara man vågar satsa, och var inte rädd att gå din egen väg. Funkar det inte så funkar det inte, det är inte värre än så. Våga misslyckas och lär dig av dina misstag.

Kontakt

Strategisk utvecklingschef

Fredrik Holmström

E-post:
Publicerad 06 feb 2023 08:17
Senast uppdaterad 06 feb 2023 08:24