Gräddtårta dekorerad med finskflagga
Foto: Pajala kommun
Fritid & kultur
06 dec 2022

Finlands självständighetsdag firas med musik och tårta // Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan musiikin ja täytekakun kera

Idag firar Finland sin självständighetsdag. Pajala kommun firar dagen genom att bjuda de som bor på kommunens äldreboenden på tårta och musik. // Tänään juhlitaan Suomen itsenäisyyspäivää. Pajalan kunta juhlistaa päivää tarjoamalla kunnan kaikille vanhustentalon asukkaille täytekakkkua ja musiikki esityksen.

Finlands självständighetsdag firas som landets nationaldag, till minne av frigörelsen från Ryssland 6 december 1917. Dagen till ära firar Pajala kommun med att bjuda de som bor på något av kommunens äldreboende på musik och tårta.

Anne Niska, minoritetssamordnare Pajala kommun, står bakom initiativet.

- Det känns väldigt roligt och självklart att uppmärksamma dagen eftersom Pajala kommun är finskt förvaltningsområde och en stor del av kommunens invånare har sina rötter i Finland. Sen är det såklart extra kul att få göra något för de äldre.

Tillsammans med personalen på äldreboendena i Pajala kommun har Anne Niska planerat firandet.

- De har gjort lokalerna så fina, och hela inramningen av firandet. Jag vill ge en stor eloge till alla som har varit med att planera och genomföra firandet, säger Anne Niska.

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi! Grattis på självständighetsdagen Finland!

 

Suomen itsenäisyyspäivää vietetään maan kansallispäivänä, muistona siitä, että Suomi vapautui Venäjän vallan alta 6. joulukuuta 1917. Päivän kunniaksi  Pajalan kunta tarjoaa kaikille vanhustenkotien asukkaille musiikkiesityksen ja täytekakku kahvit.

Anne Niska, vähemmistökielikoordinaattori on aloitteen takana.

- On erittäin mukavaa ja itsestään selvää huomioida tämä päivä koska Pajalan kunta kuuluu Suomen hallintokielen alueeseen ja isolla osalla kuntalaisista on juuret Suomesta. Lisäksi on myös erityisen mukava järjestää tämä juhla vanhuksille.

Tilaisuuden on Anne Niska suunniteltu yhdessä kunnan vanhustenkotien henkilökunnan kanssa.

- He ovat koristelleet ja kattaneet tilan erittäin hienoksi. Haluan antaa heille suuren kiitoksen tästä työstä mikä mahdollistaa näin hienon juhlinnan.

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi.

""
Foto: Pajala kommun

Kontakt

Minoritetsspråksamordnare

Regina Veräjä

E-post:

Fakta

Pajala kommun är förvaltningskommun för de nationella minoritetsspråken finska och meänkieli, vilket innebär att tornedalingar och sverigefinnar har ett förstärkt skydd i Pajala kommun.

Kommunen har tagit fram en handlingsplan för minoritetsspråk som innehåller åtgärder för att stärka de nationella minoritetsspråken och för att skydda de nationella minoriteternas rättigheter. Handlingsplanen syftar bland annat till att förbättra servicen på finska och höja minoritetsspråkens status.

Läs mer om Pajala kommun arbete med nationella minoriteter och nationella minoritetsspråk här

Publicerad 06 dec 2022 12:37
Senast uppdaterad 06 dec 2022 01:16