Brinnande brasa i eldstad
Foto: Pixabay.com
Bygga, bo & miljö
14 nov 2022

Elda säkert hemma

Nu när kylan kryper allt närmre och elpriserna är höga är det många där ute som funderar på att skaffa en kamin eller börjar använda en som tidigare stått oanvänd. Oavsett om du är en van eldare eller inte så kan det vara bra att komma ihåg några viktiga regler när det gäller att elda säkert.

  • Följ alltid eldningsinstruktionerna för just din eldstad. Det finns begränsningar gällande hur mycket ved som får eldas per timme och hur länge man får elda åt gången. Saknar du eldningsinstruktioner är en bra tumregel att aldrig elda mer än 3kg ved per timme, och inte längre än 3–4 timmar. Låt alltid kaminen vila lika länge som du har eldat innan du börjar elda igen.
  • Kontrollera så att alla dina brandvarnare fungerar och sätt upp minst en på varje våning
  • Ha minst en brandsläckare tillgänglig i hemmet
  • Elda med torr ved! Om du eldar med ved som inte torkat ökar risken för en skorstensbrand då beläggningar av sot och tjära ökar.
  • Elda inte impregnerat eller målat virke. Målat virke kan ge betydligt högre värme, utsläpp och skadliga beläggningar på eldstad och skorsten.
  • Ska du använda en kamin eller eldstad som stått oanvänd en längre tid? Kontakta din lokala sotare, det kan då vara aktuellt att göra en statusbesiktning eller brandskyddskontroll innan den tas i bruk.

Kontaktuppgifter till din lokala sotare i Pajala: 0980–10011 eller 070-312 19 28

Kontakt

Räddningschef

Juha Pasma

E-post:

Räddningstjänst

Ulf Kyrö

E-post:
Publicerad 14 nov 2022 10:56
Senast uppdaterad 14 nov 2022 10:59