Förändrade renhållningsturer under v18. Onsdagens tur (1:a maj) körs på torsdag och torsdagens tur ( 2:a maj) körs på fredag.

Vänliga hälsningar
Kommunalteknik

Fritid & kultur
28 jun 2022

Brottaren Elvira Ersson från Luppio, årets Charlotte Kalla- stipendiat!

- Med starkt driv och kärlek till sin sport har Elvira Ersson visat att det är möjligt att komma långt i karriären även om man är från en inlandsort som Luppio i Tornedalen, säger Charlotte Kalla om årets stipendiat- Elvira Ersson.

Sextonåriga Elvira blev som tioåring inbjuden av vännerna att testa brottnings-träning för att rehabilitera sig efter ett benbrott. Hon fastnade direkt för träningen som innehöll explosivitet, styrka, smidighet snabbhet och teknik. Sedan dess är hon medlem i den tornedalska brottningsklubben Karl Gustaf Brottningsklubb i Hedenäset, en klubb som på senare år vuxit till närmare 40 medlemmar.

Efter att ha tagit guld i USM 2022 blev Elvira Ersson uttagen till juniorlandslaget vilket innebar matcher i Nordiska Mästerskapen i brottning i Tallinn där hon vann sin klass. I juni reste hon till EM i Rumänien där hon efter en vunnen match mot Turkiet tyvärr fick ge vika för ett tufft motstånd av Ukraina.

Elvira tackade nyligen nej till en plats på Brottningsgymnasiet i Klippan i Skåne och påbörjar Naturvetenskapsprogrammet i Övertorneå till hösten.

 

- Jag har en fin hemmaklubb och om jag skulle flytta så går jag miste om så mycket annat jag gillar på fritiden, som laxfisket, sikfisket och älgjakten. Jag tror att Jag kan klara av det även om jag stannar i Tornedalen. Jag vill visa att det går, säger Elvira.

 

 

Karl Gustaf Brottningsklubb i Hedenäset tar in meriterade gästtränare och kör lokala träningsläger, samt erbjuder träningsläger och olika tävlingar i landet.

 

- Vi tränar mycket med killarna i vår klubb och kör grekisk romersk stil blandat med fristil. Vi har väldigt kreativa tränare och det är jag tacksam för, berättar Elvira.

Under pandemin kunde inte klubben träna brottning i och med att det är en kontaktsport men träningen ställdes om till skidåkning för att både träna uthållighet och explosivitet.

-Vi körde även mycket annan utomhusträning och kastade runt medicinbollar istället för att kasta runt varandra. Och det måste ju ha funkat för ingen av oss i klubben hat blivit sämre brottare efter pandemin, jag skulle snarare säga tvärtom vi har blivit bättre. Så vi kommer att fortsätta att träna varierat och genom andra sporter än bara brottning, berättar Elvira.

Charlotte Kalla imponeras av Elviras USM guld och att hon redan representerat Sveriges färger under Ungdoms EM i Tallin med fina resultat.  

- Det ska bli spännande att fortsätta följa Elviras resa på brottarmattan. Det som känns extra roligt är att Elvira valt att fortsätta sin satsning hemma i klubben Karl-Gustaf och till hösten börjar hon gymnasium i Övertorneå.

- I pandemitider är jag imponerad över den starka motivation till att utvecklas som finns bland idrottande ungdomar i Norrland. Jag är också impad av det stora intresset och alla ansökningar jag tagit del av, det är hård konkurrens! Men Elvira Ersson känns helt rätt mottagare av Charlotte Kallas stipendium 2022.

Charlotte Kallas motivering lyder:

”Med starkt driv och kärlek till sin sport har Elvira Ersson visat att det är möjligt att komma långt i karriären även om man är från en inlandsort som Luppio i Tornedalen. Elvira är verkligen en förebild att se upp till här i norr.

Hon har bevisat att det blir vad man gör det till, om viljan och passionen finns där.”

 

Stipendiet på 15 000 kr kommer delas ut under Pajala marknad, lördag den 9 juli kl 13.00 på Soltorgsscenen.

 

Vi från Pajala kommun gratulerar Elvira och önskar henne fortsatt stort lycka till i sin satsning på idrotten och även till gymnasiestudierna.

  

 

 

 

 

 

Kontakt

Marknadsföring och inflyttning Hej Hemby

Johanna Funck

E-post:
Tel: 0978-12032
Publicerad 28 jun 2022 10:39
Senast uppdaterad 28 jun 2022 01:08