Arbete & näringsliv
04 apr 2022

Pajalas kommunbor har sagt sitt. Se de fyra filmerna från våra byar.

Under 2021 har kommunborna i Pajala haft huvudrollen i fem berättande filmer som producerats och filmats runt om i kommunen. Dokumentärfilmaren och projektkoordinatorn på Pajala kommun Sanna Kalla har lett arbetet där vardagsliv och drivkraft har stått i fokus.

Filmerna är en del av projektet Byalaget som drivits av Pajala kommun och som är en hyllning till medborgarna och de olika unika områdena i den vidsträckta kommunen.

- Ofta försöker kommuner marknadsföra sig genom storslagna händelser, vi ville göra något annat.  Genom att sätta fokus på de små sakerna i vardagen som är betydelsefulla får vi möjlighet att på ett genuint sätt berätta om livet i Pajala kommun, berättar Sanna Kalla.

1971 genomfördes den stora kommunsammanslagningen i landet och för Pajalas del innebar det att fyra kommuner blev en.

- Kommunsammanslagningen har inneburit många förändringar och har upplevts på olika sätt men Pajala är fortfarande en kommun med stora geografiska styrkor med engagerade medborgare, drivna föreningar och företag som värnar om sina byar, berättar Johanna Funck, projektledare Pajala kommun.

Idén om att starta projektet Byalaget kommer från Pajala kommuns enhet för strategisk utveckling som jobbar med bland annat landsbygdsutveckling, näringsliv och inflyttningsfrågor.

- Det är viktigt att det är kommunborna som berättar om hur det är att bo här. Genom att lyssna på det så kan vi alla dels bli bättre på att uppskatta det vi själva har men också visa upp en genuin och ärlig bild utåt.

Sanna Kalla har spelat in fyra filmer som speglar områdena i och kring Korpilombolo, Pajala, Tärendö och Junosuando som är de tidigare fyra kommunerna. Därtill har intervjuer med företagare i kommunen gjorts som resulterat i en separat film med fokus på entreprenörskap.

- Alla som bor här kan anknyta till minst en av filmerna och jag tror man kommer bli imponerad av varandra, säger Sanna Kalla.

På vår Youtube-kanal samt i våra sociala medie-kanaler kan du nu se alla fyra filmer.

På bild: Ebba Wettainen, journaliststudent

 

 

 

 

Kontakt

Marknadsföring och inflyttning Hej Hemby

Johanna Funck

E-post:
Tel: 0978-12032
Publicerad 02 mar 2022 05:10
Senast uppdaterad 04 apr 2022 04:34