Information 16 maj. På grund av högt vattenflöde under bron i Pajala stängs vägen till Tannavallen av.

""
Ida Brännström
Arbete & näringsliv
05 apr 2024

I helgen medverkar Pajala kommun på internationell rekryteringsmässa i Holland

I helgen deltar representanter från Pajala kommun tillsammans med 11 andra Norrbottenskommuner, Arbetsförmedlingen EURES, Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten till Emigration expo i Holländska Houten.

Emigration Expo är Europas största mässa för människor som vill flytta till ett nytt land. Under två mässdagar besöks mässan av cirka 12 000 besökare.

Målgruppen är livsstilsmigranter från främst Nederländerna, Tyskland och Frankrike. De är människor som attraheras av värdena och livsstilen i norra Sverige och som i de flesta fall redan har utbildning och en profession.

Delegationens medverkan är finansierat av regionala projektmedel. Kostnaden som respektive kommun står för är logi och resekostnader för de deltagare man skickar.

Pajala kommun samordnar sitt deltagande tillsammans med Hej Hemby och totalt deltar tre personer.

Fokus småföretagare

Pajala kommun har i år valt att fokusera på målgruppen småföretagare. Anledningen till detta är att vi identifierat att det är en grupp som vi har störst möjlighet att erbjuda boendealternativ utifrån hur bostadsmarknaden ser ut i kommunen. Kommunens inflyttarservice har även erfarenhet av att det ännu är ovant för arbetsgivare att rekrytera internationellt.

Småföretagare är även en viktig grupp för att skapa attraktivitet i kommunen. Jobben som skapas i privata företag genererar inte bara inkomster till de anställda utan också skatteintäkter till vår gemensamma välfärd. Småföretagen och deras anställda är den största skattebetalaren i 208 av Sveriges 290 kommuner, där ibland Pajala kommun.

Kontakt kommer att upprättas med alla personer som visar intresse för Pajala som plats att leva och bo på, även de som inte tillhör den primära målgruppen.

Långsiktigt arbete

Det finns inte en enskild lösning som löser befolknings- och kompetensförsörjningsfrågan. Pajala kommun arbetar brett med olika aktiviteter och mot olika målgrupper utifrån vår mottagarkapacitet.

Pajala kommun deltog på Emigration expo förra året och har sedan dess haft kontakt med ett tiotal personer som vi hade fortsatt kontakt och där ett par redan flyttat till. Sedan januari har ett arbete inför årets mässa pågått där man bland annat identifierat målgrupp och tagit fram material samt information anpassat för dessa.

Personer som kommer i kontakt med Pajala kommun under mässan kommer att ha möjlighet att göra en intresseanmälan till Hej Hemby för fortsatt kontakt, eventuellt besök och stöttning.

Kontakt

Strategisk utvecklingschef

Fredrik Holmström

E-post:

Strategisk utveckling

E-post:
Publicerad 05 apr 2024 01:57
Senast uppdaterad 05 apr 2024 01:57