""
Bygga, bo & miljö
10 maj 2023

Så hanterar du blomsterlupin

Blomsterlupiner ser vi nästan överallt under sommaren. Blomman kanske kan vara fin att titta på men den är ett stort hot mot den känsliga ängsfloran.

Blomsterupinen är spridd över hela kommunen och är ett mycket stort hot mot den känsliga ängsfloran då den inte enbart skuggar ut den utan även förändrar markförhållandena. Vår känsliga ängsflora föredrar mager jord med lite näring vilket blir ett stort problem när lupinen får fäste. Genom att lupin är en ärtväxt så binder den naturligt kväve till marken och gödslar den.

När det gäller lupin måste vi vara ihärdiga, dess frön kan ligga i vila i upp till 70 år i marken. Men det går att bekämpa växten på flera sätt.

Så här gör du:

  • Slå av blommorna flera gånger under året under några års tid. Slå gärna innan de gått i blom för bästa effekt.
  • Plocka gärna stora buketter och sätt i vas och njut av de vackra färgerna, men kom ihåg att slänga dem som brännbart avfall när de vissnat! Inte i matavfallspåsen eller i komposten.
  • Gräv eller dra upp hela plantor med rot. Tänk på att det inte kan vara för mycket jord med bland plantorna för då kan det skada förbränningspannan på återvinningscentralen. 
  • Om du gräver hemma så se till att du inte flyttar massorna där det varit lupiner till andra ställen. Då ökar spridning av arten.

Efter du har slagit eller dragit upp växterna så lägger du dem i en sopsäck som du knyter ihop ordentligt eller försluter på annat vis. Tänk på att det inte får vara jord med bland rötterna eller blommorna eftersom det inte går att bränna. Du slänger växterna, rötter och stjälkar på återvinningscentralen Heden i containern ej sorteringsbart. Är det inte så mycket så kan du lägga det i en plastpåse och slänga i vanliga soptunnan, hushållsavfall, inte i matavfallet. 

Kontakt

Bygg- och miljöavdelningen

E-post:
Publicerad 24 apr 2023 04:08
Senast uppdaterad 10 maj 2023 08:00