Arbete & näringsliv
20 apr 2023

Pajala bjuder in inflyttare till att dra åt skogen

Tre dagar fullspäckade med upplevelser i sann glesbygdsanda, möten med rekryterande företag och inblick i utbudet på platsen, det är inflyttarresan Dra åt skogen som äger rum i Pajala den 16-18 juni. Ansökan öppnades den 20 april.

– Vi ville komplettera arbetet med att åka ut på rekryteringsmässor med motsatsen, att bjuda hit kandidater direkt, säger Johanna Funck, projektkoordinator i Hej Hemby.

Dra åt skogen är ett initiativ av inflyttningsprojektet Hej Hemby som drivs av Pajala och Övertorneå kommuner och resan arrangeras tillsammans med projektets medverkande företag Snells, Kaunis Iron, Explore The North och Pajala kommun.

Resan har 8 platser och den som söker ska ha ett genuint intresse och nyfikenhet att flytta till glesbygden i Tornedalen och passande kompetens för de lokala företagen, eller plan på att starta eget.

– Genom att ta emot kandidaterna här på hemmaplan får de direkt en inblick i våra företag och livet här. Vad som finns att göra på fritiden och hur bra man kan bo och leva i Pajala kommun, säger Mimmi Snell, Snells Entreprenad.

Pajala har en av landets lägsta arbetslöshet samtidigt som nya företag startar, befintliga expanderar och stora pensionsavgångar väntar.

– Vi jobbar aktivt med rekrytering där vi medverkar på mässor och träffar elever på utbildningar och vi möter ett stort intresse från personer från andra delar av landet, men att ta det sista steget och flytta långt norrut kan vara stort och vi tror att en sån här resa kan underlätta processen att göra verklighet av sina drömmar och tankar, säger Mimmi Snell.

Resan innehåller möten med de medverkande företagen, byaguidning med besök på skolor och idrottsanläggningar, husvisningar och tid för att testa olika friluftsaktiviteter.

– Vi har kombinerat programmet så det innehåller både action och äventyr men även tid för reflektion. Det är viktigt att man får tid att känna efter, ta en promenad på byn och känna in platsen, säger Johanna Funck.

Hej Hemby erbjuder inflyttarservice och efter resans genomförande kommer projektets inflyttningsguide jobba med att hitta matchande jobb till en eventuellt medföljande, boende och andra pusselbitar som är viktiga vid en flytt.

Sista ansökningsdag är 7 maj och därefter sker en urvalsprocess av de medverkande företagen.

Kontakt

Marknadsföring och inflyttning Hej Hemby

Johanna Funck

E-post:
Tel: 0978-12032
Publicerad 20 apr 2023 03:37
Senast uppdaterad 20 apr 2023 03:37