""
Foto: Jyrki Kallio Koski
Fritid & kultur
07 feb 2023

Konsert: Norrbotten Big Band möter Ingá-Máret Gaup-Juuso

Fredag den 10 februari kl.19 är du varmt välkommen till Folkets hus i Pajala för att lyssna på ett intimt samarbete med spår av traditionell jojk och musik signerat Ingá-Máret Gaup-Juuso. Fri entré.

Norrbotten Big Band möter Ingá-Máret Gaup-Juuso under ledning av Ole Jørn Myklebust arrangeras av Pajala kommun. 

När: Fredag 10 februari kl.19

Var: Folkets hus i Pajala

Det är fri entré så se till att komma i god tid om du vill säkra din plats. 

I april 2022 intog Ingá-Máret Gaup-Juuso scenen på den internationella tv-sända galan Sámi Grand Prix med den egna låten Dovdameahttumii. Succén var given och hon kammade hem vinsten i det som brukar kallas den samiska Melodifestivalen.

Ingá-Máret är en etablerad röst i den nya generationens samiska musiker. För den svenska publiken är hon kanske mest känd för sitt samarbete med Loreen från tv-programmet Sápmi Sessions. Mötet dem emellan ledde fram till låten Son, som nominerades till Rockbjörnen i kategorin Årets låt och som också framfördes på Skansens direktsända nationaldagsfirande 2014.

Ingá-Máret Gaup-Juuso är uppväxt i finska Karesuvanto med starka rötter i Norge och Sverige. Jojken har alltid varit en stor del av hennes släkts kulturarv och hon blev tidigt uppmärksammad, både för sina jojkar och sin sångröst. Ett tidigt barndomsminne är när hon bjöds in för att jojka för Dalai Lama som var på besök i hennes hemtrakter.

Hon inledde sin professionella karriär som skådespelare och har medverkat i teateruppsättningar, både i Sverige och i Norge vid sidan av otaliga musikaliska projekt.

Som så kallad landsdelsmusiker i Nordnorge är Ingá-Máret Gaup-Juuso involverad i många olika musikaliska sammanhang där hon ofta bidrar med eget material. Hon är också medlem i den Oslo-baserade gruppen Tundra Electro som blandar traditionell musik med samtida musikuttryck och improvisation.

Samarbetet mellan henne och Norrbotten Big Band är minst sagt efterlängtat efter att planerna på en gemensam turné 2021 fick skjutas upp på grund av pandemin. Nu blir det äntligen en turné och med sig tar Ingá-Máret med sig sin egen musik i ett intimt samarbete med musikern, kompositören, arrangören och producenten Ole Jørn Myklebust – känd inte minst för sitt långvariga samarbete med Mari Boine.

– Ole Jørn är en otroligt klok och insiktsfull musiker, så det här kommer att bli väldigt spännande. Att jag dessutom får framträda med Norrbotten Big Band gör inte saken sämre. Jag ser verkligen fram emot det här, säger Ingá-Máret Gaup-Juuso.

 

Text från Ingá-Máret Gaup-Juuso - Norrbotten Big Band | Norrbottensmusiken 

Kontakt

Kulturchef

Mathias Lafolie

E-post:
Mobil: +46722108346
Publicerad 07 feb 2023 11:32
Senast uppdaterad 07 feb 2023 11:35