""
Jobba hos oss
11 apr 2023

”Som miljöinspektör i Pajala har man ett brett och varierat arbete”

Efter avslutad utbildning flyttade Ildikô Fredriksson från Sigtuna till Pajala för att arbeta som miljöinspektör åt Pajala kommun. Ett arbete som hon beskriver som roligt, lärorikt och utmanande.

Ildikô Fredriksson, 32 år, arbetar sedan 2018 som miljöinspektör åt Pajala kommun. Det innebär att hon arbetar med miljöskydd, hälsoskydd och livsmedelskontroll, alkoholhandläggning och flytt av fordon. En miljöinspektör jobbar ofta ute på fältet och kontrollerar att miljölagar och -förordningar följs.

- Det roligaste med mitt jobb är att det är väldigt varierat och att mina arbetsuppgifter spänner över ett brett område. Bland annat är jag ofta ute i fält och inspekterar industrier, verkstäder, restauranger, butiker, lantbruk och andra verksamheter, berättar Ildikô Fredriksson.

Ildikô flyttade från Sigtuna till Pajala efter att hon avslutat sin masterutbildning i hållbar utveckling för att vikariera som miljöinspektör och sedan blev hon kvar.

- Jag tycker att det var en stor fördel att börja arbeta i en liten kommun som nyexaminerad. I en liten kommun får man möjlighet att arbeta inom alla områden, vilket jag tycker har varit väldigt lärorikt. I en stor kommun är det vanligare att man specialiserar sig inom ett område, säger Ildikó Fredriksson.

Goda förutsättningar för nyexaminerade

Pajala kommun söker ytterligare en miljöinspektör till kommunens Bygg-och miljöavdelning. Ildikô tycker inte att man ska tveka att söka även om man är nyexaminerad eller inte har så lång yrkeserfarenhet.

- Vi har jättebra rutiner för att ta emot dig som är nyexaminerad eller inte har arbetat så länge. Bland annat finns möjlighet att delta på kurser och att lära genom att gå bredvid en kollega. Man behöver inte kunna allt från dag ett, utan vi avsätter tid för att man ska få goda förutsättningar att komma in i arbetet, säger Ildikô.

I kommunens Bygg- och miljöavdelning arbetar förutom miljöinspektörer även bygglovshandläggare och byggnadsinspektörer.

- Vi har en jättefin sammanhållning i gruppen och umgås även efter arbetstid, bland annat på After work, berättar Ildikô.

Som miljöinspektör i Pajala kommun arbetar man både enskilt och tillsammans med sina kollegor.

- Det är en av de roligaste sakerna med mitt jobb, dels kan jag planera och styra mitt eget arbete och dels får jag göra aktiviteter med andra, säger Ildikô Fredriksson.

Naturen och närheten är det bästa med Pajala

Ildikô bor i centrala Pajala och tycker att närheten till skola, jobb och affärer är bland det bästa med att bo i Pajala.

- Sedan är det häftigt att kommunen är så stor till ytan och att naturen och landskapet är så kontrastrikt. Det är bland det bästa med att arbeta ute i fält, att få se allt från Muodoslompolo i norr till Korpilombolo i söder, berättar Ildikô.

Det är även i naturen som Ildikô helst spenderar sin fritid.

- På sommaren brukar vi fiska mycket och på vintern åker vi slalom.

Pajala kommun söker ytterligare en miljöinspektör. Du som söker tjänsten har en högskole- eller universitetsutbildning med inriktning på miljö- och hälsoskydd eller utbildning och erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Ansökan är öppen till och med 18 april 2023.

Kontakt

Bygg- och miljöchef

Maria Alldén

Publicerad 11 apr 2023 02:38
Senast uppdaterad 11 apr 2023 02:54