""
Fritid & kultur
15 nov 2023

Sannings- och försoningskommissionens slutsymposium

Idag genomför Sannings- och försoningskommissionen ett slutsymposium i Folkets Hus i Pajala.

 Under symposiet överlämnas kommissionens slutbetänkande till kulturminister Parisa Liljestrand, till Svenska Tornedalingars Riksförbund, Tornionlaaksolaiset, STR-T och till ungdomsorganisationen Met Nuoret.
I samband med symposiet kommer Tornedalsteatern att arrangera ett 10 timmars evenemang från 14.00 fram till midnatt, där berättelser och vittnesmål från utredningen kommer att läsas upp av både offentliga och privatpersoner.
I Kyrkans hus i Pajala mellan kl.17.00–19.00 blir det ett samtal om arbetsstugorna i Norrbotten, varvat med musik och berättelser.

Om kommissionen

Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset är en statlig utredning som tillsatts av svenska regeringen. Initiativet för att tillsätta kommissionen har kommit från minoriteten. Kommissionen är ett självständigt organ som ska tolka och utföra det uppdrag som anges i direktiven (instruktionen) från regeringen. I uppdraget ingår att granska händelser under 1800- och 1900-talen. Kommissionen ska ta reda på vad som hände, varför det kunde hända och vem som var ansvarig för att det kunde hända. Resultatet från granskningen ska användas för att utveckla den svenska minoritetspolitiken.

Kontakt

Pajala kommun - Växel

Kommunlådan

E-post
Publicerad 15 nov 2023 02:54
Senast uppdaterad 15 nov 2023 02:54