""
Kommun, politik & service
24 okt 2023

Nationella minoriteter och minoritetsspråk i fokus på utbildningsdag

Ett tjugotal politiker och tjänstepersoner från Pajala kommun deltog på en utbildning om nationella minoriteter och minoritetsspråk under tisdagen den 24 oktober.

Utbildningen hölls av Lennart Rohdin som bland annat ledde arbetet med att ta fram lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724). Han var också regeringens särskilda utredare av en stärkt minoritetspolitik, vilket ledde till att minoritetslagen skärptes från 2019.

Under dagen fick deltagarna ta del av en föreläsning där Lennart Rohdin förklarade vad nationell minoritetspolitik är, varför Sverige har en minoritetspolitik och vad det innebär för regioner och kommuner i Sverige. De fick även tillsammans fundera över vad man kan göra för att stärka kommunens arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk. 

Om nationella minoriteter och minoritetsspråk

Sedan år 2000 är samer, tornedalingar, sverigefinnar, romer och judar erkända som nationella minoriteter i Sverige. Minoritetsspråken är samiska, meänkieli, finska, romani chib och jiddisch.

Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk gäller i hela Sverige. Den beskriver vilka rättigheter som minoriteterna har i hela landet och inom de speciella förvaltningsområden som finns för samiska, meänkieli och finska.

Pajala kommun ingår i förvaltningsområdet för finska och meänkieli. 

Kontakt

Kulturchef

Mathias Lafolie

E-post:
Mobil: +46722108346
Publicerad 24 okt 2023 12:50
Senast uppdaterad 24 okt 2023 02:58