Fritid & kultur
15 jun 2023

Motocrossföraren Melwin Kaikkonen från Haparanda är årets Charlotte Kalla-stipendiat!

Sextonåriga Melwin har kört motocross sen barnsben men startade en seriös satsning när han fyllde 12 år. På fredag den 16 juni bär det av till Kuopio i Finland för att tävla i finska SM

- Jag imponeras av Melwins höga och jämna nivå. Motocross är en komplex sport och boendes i Haparanda är barmarkssäsongen betydligt kortare än för konkurrenterna i södra Sverige. Melwins glädje till motocrossen kan ta honom långt där visionerna om att bli bäst i Sverige och att få representera landslaget i både EM och VM! Säger Charlotte Kalla

Melwin fastnade för motocross som kräver oerhörd bra fysik och 100 procentig koncentration under heaten som ligger på 20 - 25 minuter. Under vinterhalvåret så ägnar sig Melwin åt både längdskidåkning och crossfit för att bygga den grundfysik som krävs för att ha en chans till bra placeringar på tävlingarna under barmarkssäsongen. Melwins mamma och pappa är en viktig anledning till att han haft möjligheten att satsa på motocross genom deras stöd, sponsring och pappa Johan som även är Melwins mekaniker.   

Melwins elitsatsning består i att försöka vinna Nordcupen som är en cup med 5 tävlingar som genomförs i norra Sverige samt att kvala in till finska och svenska SM. Han kommer även satsa för ett bra resultat i elitklassen på Gotland grand national, världens största endurotävling som avgörs i oktober varje år.      

- Charlotte Kallas stipendium betyder att jag får möjligheten att vintertid kunna åka ner till Skåne och på så sätt förlänga körtiden. Här uppe har vi egentligen 6 månader som det inte går att köra medan de har två veckor där nere som det inte går att köra. Så det blir ett sätt att jämna ut förutsättningarna med konkurrenterna som kan träna i princip året runt.

På fredag den 16 juni så bär det av på ännu en resa till Kuopio i Finland för att tävla i finska SM

- Jag satsar på att komma någonstans i mitten på SM i Kuopio. Det blir spännande då jag inte kört så många finska SM-deltävlingar så jag vet faktiskt inte hur motståndet är där nere.

För tillfället tränar Melwin för att få upp körkonditionen efter ett bakslag med en bruten tumme och förhoppningen är att leverera goda resultat på SM och på så sätt ta sig vidare till EM. Framtidsvisionerna för Melwin är att bli bäst i Sverige och att kunna representera Sverige i både EM och VM.

Melwin siktar på att få bra betyg på gymnasiet och till hösten börja på Naturvetenskapliga programmet i Haparanda. Efter avslutad elitsatsning är Melwins mål att utbilda sig till helikopterpilot.

Syftet med Charlotte Kalla- stipendiet är att stödja, belöna och stimulera unga idrottsutövare i Norrland på ett sådant sätt att det underlättar för den enskilde idrottsutövandes utveckling. Särskilt fokus läggs på idrottsutövare i glesbygdskommuner där möjligheterna för elitsatsning har liknande förutsättningar som Charlotte Kalla hade i IFK Tärendö under sin ungdomstid.

Mikael Sturk är fritidschef på Pajala kommun

- Juryn var imponerad av Melwins driv och ambition att göra en elitsatsning och leverera goda resultat på tävlingar trots förutsättningar som skiljer sig från konkurrenterna med det geografiska läget som innebär kortare säsong för motocross, många långa resor och ekonomiska utmaningar.

 

Vi önskar Melwin stort lycka till i sin utbildning och framtida satsningar inom motocross!

 

 

Kontakt

Enhetschef Fritid och service

Mikael Sturk

E-post:

Marknadsföring och inflyttning Hej Hemby

Johanna Funck

E-post:
Tel: 0978-12032
Publicerad 15 jun 2023 01:55
Senast uppdaterad 15 jun 2023 02:06