Tillsyn

När du har beviljats ett stadigvarande serveringstillstånd gör inspektörer från Bygg- och miljönämnden kontinuerlig tillsyn för att kontrollera att reglerna för servering av alkohol följs. För den tillsynen betalar du som tillståndshavare en årlig avgift.

Den yttre tillsynen är en kontroll av att restaurangernas alkoholservering sker i enlighet med tillståndet och inte bryter mot lagen. Det medför ett platsbesök antingen på dagen, kvällen eller natten. Besöken är oftast oanmälda. Tillståndshavare ska vara behjälplig vid tillsyn och lämna tillträde till serverings­lokalerna, tillhandahålla handlingar som begärs med mera.

Om tillståndshavaren inte är på plats så får den serveringsansvarig vara behjälplig. När tillsynen avslutas sammanfattas det som noterats under tillsynen för den ansvarige. En rapport från tillsynen sammanställs och skickas ut några dagar efter tillsynstillfället. Om det finns behov har du som tillståndshavare möjlighet att svara och ge din bild av de synpunkter som vi lämnat i rapporten.

Vid den yttre tillsynen kontrolleras bland annat:

  • att serveringen är ansvarsfull och måttfull
  • att servering av alkoholdrycker inte sker till personer under 18 år
  • att lagad mat tillhandahålls
  • att ordningen är god i och utanför serveringslokalen
  • att serveringsansvarig person finns på plats
  • att serveringstiderna följs

Ibland görs tillsynen tillsammans med Polisen som också gör tillsyn enligt alkohollagen. Tillsynen kan även göras tillsammans med andra myndigheter så som t.ex. Räddningstjänsten, Arbetsmiljöverket och Skatteverket. Yttre tillsyn görs även på tillfälliga serveringstillstånd.

Några kom-ihåg

  • Att ingen underårig serveras alkohol (person under 18 år).
  • Att ingen blir överserverad eller är påverkad av annat berusningsmedel (narkotika).
  • Att en person som blivit märkbart påverkad inte får vara kvar på serveringsstället utan ska avvisas/skickas hem.
  • Att en serveringsansvarig måste finnas på plats under hela serveringstiden.
  • Att ett varierat utbud av mat måste kunna serveras under hela serveringstiden.
  • Det är helt ok att efter klockan 23.00 gå över på en enklare barmeny. Snacks räcker inte.
  • Att inga kombinationserbjudande eller rabatter är tillåtna. ”Happy hour” innebär att även maten ska vara billigare.
  • Att alkoholfria alternativ finns och marknadsförs.
  • Påträngande marknadsföring är inte tillåten.
  • Att totalt bjudförbud av alkohol råder.
  • Att bara den alkohol som köpts in av tillståndshavaren får förvaras på serveringsstället.
  • Att serveringsstället ska var utrymt 30 minuter efter stängningstid.
  • Om du i ditt tillstånd har villkor om att uteserveringen ska vara stängd tidigare än själva restaurangen får ingen sitta kvar utomhus och dricka alkohol.
  • Att kommunen tittar i personalligaren.
  • Att kommunen kan begära ut ett x-kvitto ur kassan.

Förebyggande tillsyn

Bygg- och miljönämnden arbetar också med förebyggande, det kan till exempel vara möten med tillståndshavare eller utbildningsinsatser om alkohollagen och vårt uppdrag för personal på serveringsställen.

Inre tillsyn

Avser kontroll av uppgifter från olika myndigheter som rör tillståndshavaren. Kommunen följer upp att denne fortfarande uppfyller lagens krav vad gäller personlig och ekonomisk lämplighet samt att Alkohollagens övriga bestämmelser följs. Restaurangrapporter granskas kontinuerligt.

Vid den inre tillsynen kontrolleras bland annat:

  • anmälan om förändring
  • lämplighet
  • ägarförhållanden
  • finansiering och ekonomiska förhållanden

Kontakt

Bygg- och miljöavdelningen

0978-120 00