Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Näringsliv & utveckling
26 maj 2021

Byalaget startar upp med fotoutbildning

Under 2021 kommer vi på Pajala kommun tillsammans med samarbetspartners driva ett film, foto-och berättar-projekt med livet i vår kommun i fokus och där huvudrollerna innehas av kommunborna själva.

Trots urbanisering och utflyttning är vi än i dag en kommun med stora geografiska styrkor. Här finns en entreprenörskraft i hela kommunen och eldsjälarna ser till att det finns högklassig service och trivsel. Här bor envisa och drivna människor som inte flyttar på sig i första taget. Människor som älskar sin by och livet här.

Byalaget kommer starta i juni och de olika aktiviteterna arrangeras av bland annat Studieförbundet Vuxenskolan, ABF, Tornedalsteatern och Meän Ääni.

Först ut är Studieförbundet vuxenskolan som bjuder in till en fotoutbildning och skapandet av en fotoutställning.

 

Vill du utvecklas som fotograf?

Studieförbundet Vuxenskolan tillsammans med Pajala kommun erbjuder dig som hobbyfotograf att delta i en studiecirkel ledd av fotografen Linnea Isaksson från Överkalix- professionell fotograf sedan 2015.

Kursen består av tre digitala träffar och tre fototräffar på olika platser i Pajala kommun. Efter studiecirkeln följer en kamratcirkel där deltagare och ledare gemensamt tar fram en vandringsutställning som kommer visas i Junosuando, Korpilombolo, Tärendö och Pajala under vintern 2021 där du som fotograf får visa din bild av platsen.

Kursen är kostnadsfri och har 10 platser

Digital träff

  1. 10 juni 18-20 Lär dig fota manuellt
  2. 17 juni 18-20 Objektiv och stativ, vinklar och kompositioner
  3. 29 juni 18-20 Grunderna i redigering

Fototräff x 3 tillfällen

  • Datum och platser bestäms gemensamt

För att delta i studiecirkeln behöver du ha en egen kamera och kunna delta på plats vid de fysiska träffarna och vid produktionen av fotoutställningen.

 

Vi behöver din anmälan senast den 7 juni. Länk till anmälan under Länkar 

Varmt välkommen!

 

 

Kontakt

Strategisk utvecklingschef samt tf. sektorchef Sektor teknik & service,

Fredrik Holmström

E-mail

Projektledare Leva & bo i Tornedalen

Pia Lakkapää

E-mail
Telefon 0978-120 55

Marknadsföring, projektledare Hej Hemby

Johanna Funck

E-post:
Tel: 0978-12032
Publicerad 26 maj 2021 12:34
Senast uppdaterad 27 maj 2021 02:38
Serveringsställen och Covid-19
Boende & Miljö
28 maj 2021

Serveringsställen och Covid-19

Den 1 juli 2020 började lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen att gälla. Till lagstiftningen har Folkhälsomyndigheten tagit fram föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder för serveringsställen (HSLF-FS 220–37). Lagstiftningen innebär kortfattat att serveringsställen måste undvika trängsel och minimera risken för smittspridning genom olika åtgärder. Reglerna gäller verksamheter som serverar mat och dryck till allmänheten och där förtäring kan ske på stället. Även serveringsställen som inte har tillstånd att servera alkohol omfattas av reglerna. Från och med den 14 december upphör dessutom de lokala allmänna råden att gälla och de ersätts med de skärpta nationella föreskrifterna och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 (HSLF-FS 2020:12). Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider. På serveringsställen är det verksamheten som är ansvarig för att lagen följs. Bygg- och miljöavdelningen bedriver tillsyn över att avstånden hålls och att det inte blir trängsel vid serveringsställen. Om inspektörerna vid besök bedömer att en verksamhet inte följer lagen och föreskrifterna kommer de att behöva vidta åtgärder. Vid uppföljande besök kontrolleras om verksamheten vidtagit åtgärder. Om åtgärder inte vidtagits eller om bristerna är omfattande kan Bygg- och miljönämnden omedelbart stänga verksamheten.