Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Föreningsliv, fritid & kultur
23 apr 2021

Möt våra superhjältar i Kardis intresseförening

I snart 30 år har Kardis intresseförening erbjudit aktiviteter och evenemang till byborna, med bygdegården som en central samlingspunkt.

I köket inne på hembygdsgården sitter ett glatt gäng medlemmar till byns intresseförening. Vi pratar om året som varit och blickar framåt.

- På grund av covid-19 har vi fått ställa in nästan alla aktiviteter och evenemang, berättar Viola Ström.

- Vi är en väldigt aktiv förening i vanliga fall och anordnar många olika evenemang och kurser, det känns väldigt tråkigt att allting står på paus just nu, säger Anki Tedelind.

Måndagar, onsdagar och fredagar kl. 6.30 samlas byns män, eller "gubbar" (som dom själva säger) till bygdegårdens kök för att samtala om allt möjligt.

- Jag fixar kaffet färdigt på timer kvällen innan så att det är klart på morgonen när gubbarna anländer, berättar Nils Tedelind och säger att det på vintertid före pandemin brukade komma folk över isvägen från Finland till morgonkaffet.

- Vilken fest det ska bli när pandemin är över, då firar vi, säger Lili-Kajsa Waara.

 

Under vårvintern tilldelade Pajala kommun extra medel för föreningar att anordna coronasäkra utomhusevenemang med fokus på träning och folkhälsa.

i Kardis anordnades en lyckad friluftsdag ute i Bomminiemi.

- Vi bjöd byborna på grillkorv, kaffe och fika. Vi åkte spark, skidor och hade pistat en pulkbacke ner till älven. Vi hade även dragit ett skidspår genom byn, berättar Anki och Nils Tedelind.

Föreningen har satsat mycket på träning, hälsa och välmående nu under pågående pandemi och förra sommaren anordnades en tipsrunda som blev väldigt populär.

- Vi har redan fått förfrågningar om tipsrundan nu till sommaren, säger Viola.

- Det blev lite pengar över från friluftsdagen så vi tänker att vi bjuder byborna på en gemensam majbrasa nere vid älven. Vi ser ljust på framtiden och fortsätter att hålla i och hålla ut, samtidigt som vi håller oss i form genom skidåkning och promenader till motionslådorna, skrattar föreningens medlemmar.

 

 

 

Håll utkik efter flera reportage om våra föreningar och eldsjälar på Pajala kommuns hemsida samt Pajala gratistidning.

Tipsa oss gärna om lokala superhjältar och föreningar

 

Text: Pia Lakkapää

Bild: Pia Lakkapää och Lili-Kajsa Waara

Pajala kommun, Enheten för strategisk utveckling

Kontakt

Strategisk utveckling

E-post:
Publicerad 23 apr 2021 03:28
Senast uppdaterad 23 apr 2021 03:30