Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Föreningsliv, fritid & kultur
08 apr 2021

Idag den 8/4 flaggar vi för romerna

Romerna firar sin internationella dag (nationaldag) till minne av den första romska kongressen som inföll i London för 50 år sedan, nämligen år 1971. Idag tillhör Romerna de 5 nationella minoriteterna i Sverige och deras officiella språk är romani chib.

Den internationella flaggdagen firas den 8/4 världen över i ca 40 olika länder. Vid kongressen fastställdes även den romska flaggans utseende och en nationalhymn. De blågröna färgerna antogs i en kongress i Bukarest år 1933 där man även lade till ett hjul för att synliggöra den historiska kopplingen till Indien. Nationalhymnen handlar om romernas vandring och heter ”Gelem, gelem” och är skriven av Jarko Jovanovic.

Trevlig flaggdag!

Mer information om detta finns på minoritet.se.

Kontakt

Hanna Svanelöv

Minoritetsspråksamordnare

E-mail
Publicerad 06 apr 2021 11:35
Senast uppdaterad 07 apr 2021 09:59