Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Näringsliv & utveckling
10 dec 2020

Pajala är årets UF-kommun 2020!

Under torsdagen meddelade Ung Företagsamhet Norrbotten att Pajala kommun är den kommun i länet som har den mest positiva utvecklingen inom processutbildningen UF-företagande. - Vi är glada och stolta över att Pajalas ungdomar tar plats som unga företagare. För att vår kommun ska kunna växa och att vi ska ha ett starkt näringsliv är UF en viktig del, säger Pajalas kommunalråd Ulrica Hammarström.

Ung Företagsamhet Norrbotten är en ideell organisation som utbildar barn och ungdomar inom entreprenörskap i alla Norrbottens kommuner och delar varje år ut ett pris till den kommun som har bäst utveckling. Pajala utmärker sig genom andelen elever som väljer att driva ett UF-företag under gymnasiet och att det är så pass många som fullföljer sitt företagande under årets som kursen pågår.

Utbildningen fokuserar på personlig utveckling och att elever får lära sig företagandets villkor genom att starta, driva och avveckla ett så kallat UF-företag.
- Ung Företagsamhet i Norrbotten är glada att utse Pajala till Årets UF-kommun 2020. Ett fint samarbete inom kommunen, engagerade lärare och många elever från olika program som driver UF-företag möjliggör detta pris. Vi ser fram emot att fortsätta jobba tillsammans med kommunen och skolan för att möjliggöra för ännu fler att driva UF-företag och att ännu fler elever även på grundskolan att få ta del av våra läromedel, säger Carolina Heimdahl, regionchef Ung företagsamhet Norrbotten.

Inger Sirkka är lärare på kursen Entreprenörskap på Lapplands Gymnasium i Pajala;
- Ungdomar är kreativa och har förmågan att genomföra sina idéer. De speglar Pajala-andan, att vi kan!

En av de viktiga kriterierna är engagemang och samarbete mellan skola, kommun och näringsliv vilket Pajala lyckats väldigt bra med. I oktober arrangerades en heldag för årskurs 9 och gymnasiet där lokala företag i olika branscher inspirerade med att berätta om sin väg framåt som företagare och eleverna fick handfasta tips från bland annat Ung Företagsamhet Norrbotten och Nyföretagarcentrum. Kommunens enhet för strategisk utveckling undersöker nu tillsammans med skolan möjligheterna att inkludera entreprenörskap i läroplanen redan på högstadiet.


- Eleverna har innovativa idéer och ofta en väldigt stark kärlek till hembygden och det är viktigt att vi tillsammans med det lokala näringslivet inkluderar dem tidigt och visar på möjligheterna som finns, säger Ulrica Hammarström.

 

Motivering till årets UF-kommun
Pajala har ett framgångsrikt samarbete mellan ett aktivt lokalt näringsliv, kommunen och gymnasieskolan. Genom gemensam näringslivsdag satsar kommunen på att engagera både högstadieelever och gymnasieelever för att inspirera dem i deras framtidsval. Detta ger de unga positiva erfarenheter och öppnar möjligheter för meningsfullt lärande. UF-företagande möjliggörs på både studieförberedande och yrkesförberedande program och kommunen har en hög andel registrerade elever såväl som en hög genomströmning. Ung Företagsamhet i Norrbotten är stolta och glada över att utse Pajala till Årets UF-kommun 2020.

Publicerad 10 dec 2020 04:33
Senast uppdaterad 10 dec 2020 05:16