Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Föreningsliv, fritid & kultur
23 okt 2020

Världsarvsdagen firas den 24 oktober

Visste du att både FN-dagen och världsarvsdagen firas den 24 oktober? Nu pågår olika projekt för att utveckla och uppmärksamma Norrbottens tredje världsarv, Struves meridianbåge. Projektet var en vetenskaplig bedrift som på 1800-talet kunde fastställa jordklotets exakta form och storlek.

Fyra av de 265 mätpunkterna ligger i Tornedalen och blev världsarv 2005. Astronomen Nils Haqvin Selander mätte upp punkterna mellan 1845 och 1852 på bergen Tynnyrilaki, Jupukka, Pullinki och Perävaara.

Berget Jupukka är ett av Pajala kommuns största besöksmål och populärt året om! Promenaden upp går genom mysig blandskog och utsikten är fantastisk. Längs vägen upp finns bänk att vila benen på och uppe på toppen finns både grillstuga och grillplats där du kan fixa fikat eller lunchen.  Välkommen upp!

Läs mer om Struves Meridianbåge https://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/besoksmal/varldsarv/struves-meridianbage.html

 

Publicerad 23 okt 2020 09:24
Senast uppdaterad 23 okt 2020 09:25