Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Byalaget

Trots urbanisering och utflyttning är vi än i dag en kommun med stora geografiska styrkor. Här finns en entreprenörskraft i hela kommunen och eldsjälarna ser till att det finns högklassig service och trivsel. Här bor envisa och drivna människor som inte flyttar på sig i första taget. Människor som älskar sin by och livet här.

Under 2021 kommer vi på Pajala kommun tillsammans med våra samarbetspartners att bjuda in kommunbor att vara med och skapa framtidens bild av vår plats.

 

Nå, vad är det där Byalaget för nå?   

I Byalaget låter vi hemmakärleken blomstra.  Folket här berättar själva om vad som är grejen med vår kommun genom bild, storys och fångade filmögonblick som i sin tur lockar fler att antingen ställa sig på spelplan eller heja från läktaren. 

 

För vem är det här?

Vi som bor här, de som längtar hem och de som inte vet att de vill bo här än. 

 

Vad menas med Byalaget? 

För att komma framåt behöver man vara ett bra lag. Ett lag innehåller i sin tur förutom själva spelarna; duktiga tränare, lagledare och någon som fixar spelplan och utrustning. För inte att tala om hejarklacken som står på läktaren i ur och skur, klappar på axeln när det går tungt och firar tillsammans när det går bra. Precis som i ett lag har alla sin roll och där alla är lika viktiga. Oavsett om du har generationslånga släktband eller är nyförälskad i din nya hembyom du driver att stort företag eller ett litet. Vare sig du är aktiv styrelsemedlem i föreningslivet eller trogen besökare på byns evenemang. 

Det är vi som lever och verkar på platsen som skapar bilden av den och det är också vi som kan göra skillnad. Nu är det dags att berätta din berättelse! 

 

Håll utkik här på pajala.se, i våra sociala medie-konton och i Pajala Gratistidning för att se vad som är på gång!

Här är några av aktiviteterna:

Aktivitet Jobbarkompisar När Vem kan vara med?
Fotoutbildning och vandringsutställning Studieförbundet Vuxenskolan och Linnea Isaksson Pågår Du som vill utveckla dig som fotograf och delta i att skapa en vandringsutställning
Filmproduktion Pajala kommun tillsammans med kommunbor Uppstartsfas. Anmäl ditt intresse. Du som bor i kommunen och vill vara med och skapa film om din kommundel
Filma med mobilen och visa din bild av kommunen Meän Ääni: Unga filmskapare i Tornedalen. Skolstart Du som är gymnasieelever boendes i kommunen eller som pluggar på annan ort
Berättarcafé ABF och Tornedalsteatern Hösten/vintern Du som har en viktig, spännande eller intressant story att berätta
Byarna runt Pajala Turism & evenemang Sommaren Föreningar och företag

Just nu!

Skapa film om din kommundel!

Under året kommer fyra olika dokumenterande filmer spelas in med fokus på områdena Junosuando, Korpilombolo, Pajala och Tärendö.

Varje film kommer berätta om vardera kommundel med fokus på dess invånares vardag, gemenskap, platser, historier, och framförallt känslorna för sitt område. I samarbete mellan invånare och filmproducent kommer man tillsammans skapa filmer som berättar om våra fantastiska orter i Pajala Kommun och kommer släppas under hösten och vintern.

Är du eller ditt barn intresserad av vara med i skapandet av filmen om just din by, framför kameran eller med under inspelningsprocessen?

Välkommen att kontakta Byalagets filmare och projektkoordinator Sanna Kalla.

 

Vi söker berättare!

Vi vet att ni är många i vår fina kommun som bär på intressanta, varma och spännande historier , och att ni är riktigt duktiga berättare även om ni är blygsamma med att erkänna det.
Byalaget är ett film, foto- och berättarprojekt som Pajala kommun genomför tillsammans med olika samarbetspartners och er som bor här.
Till hösten och vintern kommer vi tillsammans med ABF bjuda in till fyra mysiga berättarcaféer i en by nära dig där vi träffas över en kopp kaffe och delar med oss av berättelser i olika former, kopplat till platsen och människorna här.
Kanske vill du berätta om hur det var första gången du besökte byn eller kommunen, dela med dig av en tokig älgjakthistoria från långt tillbaka i tiden eller läsa en dikt om bästa hjortronstället. Musik är självklart också varmt välkommet.
Caféet kommer ha en konferensiär som guidar dig och besökarna fram och vi kommer fika gott i pausen.
Är du en berättare eller vill du tipsa om någon som är som klippt och skuren för detta? Alla åldrar är välkomna och alla berättelser är lika intressanta oavsett om du är nyinflyttad eller har bott här länge.
Välkommen att höra av dig för mer info eller tipsa oss om berättare och berättelser.
pia.lakkapaa@pajala.se, 0978- 120 55
johanna.funck@pajala.se, 0978-120 32
jenny.a.eriksson@abf.se 072-730 44 40