Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Wist Last & Buss

Wist Last & Buss är Nordens största fristående återförsäljare av Volvo-lastbilar och bussar och ingår i AB Persson Invest. Pajala verksamheten är bland ett flertal filialverksamhet i Norrland.

Anders Niemi, servicemarknadschef tar emot oss denna soliga/vintriga dag i Pajala. Med en personalstyrka på 12 medarbetare servar de i huvudsak gruvbolaget Kaunis Irons malmekipage som i dagsläget står för ca 80% av verksamheten. Det övriga 20% består i service av lokala åkare och  av finska turistbussar främst från Levi och Ylläs-området. Räknat i pengar så omsätter man ca 20 miljoner årligen och kalkylerar på en rejäl ökning de närmaste åren, om Kaunis Iron fördubblar sin fordonsflotta inom malmtransporterna mellan Kaunisvaara och Svappavaara. Mer personal men även en utbyggnad av serviceanläggningen är något som Anders kalkylerar på. Positiva utmaningar som har stor betydelse inom näringslivet i Pajala, säger Anders och tillägger att det kommer att stärka deras ställning på orten samt att säkra arbetstillfällen. Just kompetensförsörjningen är något som finns på agendan, i dagsläget så är flertalet hemvändare från Malmfälten som väljer att flytta hemåt. Sen måste man vara en attraktiv arbetsgivare för att behålla kompetent personal, folk är mer benägna att byta jobb idag än vad det var tidigare. Anders är själv hemvändare, bor i byn Pirttiniemi därifrån han dagligen pendlar. Ett härligt boende med garanterad livskvalité. Vi önskar Anders med personal lycka till.

 

Gruvbolaget Kaunis Iron har tecknat avtal med Volvoåterförsäljaren Wist samt med påbyggnads- och vagnexperterna SLP i Övertorneå. Antalet malmekipage i dagsläget är 28 till antal och trafikerar sträckan Kaunisvaara-Pitkäjärvi omlastningsstation utan för Svappavaara.
Malmekipagen byggs för 90 tons bruttovikt och får transportdispens mellan Trafikverket och gruvbolaget Kaunis Iron. Varje malmekipage består av en 750 Hk Volvo FH16 med påbyggnation och 5-axlad sidotippande vagn.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anders Niemi, servicemarknadschef Wist Last & Buss i Pajala

Leif Gramner, vice ordförande KS

Erik Mella, näringslivsstrateg Pajala kommun.