Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Smedqvist transport

Jukka Fredriksson, Billy Smedqvist, Ulrica Hammarström, Leif Gramner och Bertil Smedqvist

Familjeföretaget Smedqvist Transport AB i Junosuando ägs och drivs av Bertil Smedqvist och sonen Billy. När vi besöker dem har de har nyligen kommit hem till Junosuando efter tre veckors arbete söderut där de bistått med maskiner och personal i det stormdrabbade området kring Norrtälje efter stormen Alfrida som gjorde 100 000 abonnenter strömlösa i januari.  – Det var ett lite annorlunda uppdrag med bitvis svår terräng, berättar Bertil.

 

Företaget bildades 1961 och blev ett aktiebolag 1973 – med målsättning att satsa på en bredare marknad. Idag bygger verksamheten till största del på att utföra maskinuppdrag längs elledningar med sina tre grävlastare, vid exempelvis uppbyggnad/renovering och reparation av kraftledning med gräv- och lyftarbeten, snörensning mm. Ett arbete som kräver både specialkompetens och specifik utrustning. I företaget utför man även maskinservice, svetsarbeten och fordonsrekond. I anslutning till garaget finns även en slangverkstad och en mindre butik. Företaget har sedan många år samarbetat med en stor hydraulikkedja och har nu byggt upp ett betydande lager och kunnande inom både tillverkning och försäljning av hydraulikprodukter. I butiken finns även ett utbud av reservdelar/fordonstillbehör, arbetskläder och fritidsartiklar.

-Vi satsar på en bred kundgrupp för en stabil företagsutveckling. Våra kunder  har vi lokalt här i området och i malmfälten, säger Bertil. Företag har idag 6 medarbetare och har under många år haft en bra och stabil ekonomi.  -Kompetens är viktigt och vi satsar aktivt på utbildning för våra medarbetare, här krävs noggrannhet och ett stort säkerhetstänk. Maskinförare som har den här specifika kompetensen för den här typen av jobb är inte så vanligt, man måste vara rädd om och investera i sin personal, säger Bertil.

Bertil och Billy är positiva inför framtiden och är överens om att den mentala inställningen är väldigt viktig.

-Vi är ett mycket aktivt företag, vi är tillgängliga för våra kunder 24 timmar om dygnet, 7 dagar i vecka, året runt. Jag älskar verkligen vad jag gör. Det är det bästa motivation som man kan ha, avslutar Billy.

 

För att arbeta med grävlastare krävs maskinförarbevis och yrkesbevis för specifikt grävlastare, utbildningstiden är individuell beroende på tidigare erfarenhet. För att arbeta med exempelvis kraftledningar krävs dessutom t ex EBR bbr3, EBR maskin, ESA 14, nedtagning nödställd i stolpe, liftutbildning och Arbete på väg.