Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Polarfönster

Vi har träffat Tomas Korvi och Peter Persson på Polarfönster i Korpilombolo som 2019 firade 80 år som företag! - Det började som ett snickeri i Ohtanajärvi 1939, berättar Tomas, delägare i Polarfönster AB sedan 2016.

- Jag har jobbat med sälj och export inom industri i många år och att gå in i det här företaget kändes väldigt intressant. Både produkt och företag har en stor potential och vi jobbar nu med att trimma till vår produktionslina samt att bredda vår kundgrupp, berättar han.

Sedan 60-talet har företaget tillverkat fönster av norrländskt kärnvirke i Korpilombolo och idag är Älvsbyhus den största kunden sen 30 år.  På plats jobbar 19 medarbetare samt Tomas Korvi, Vd John Sandström och den nytillträdde platschefen sedan tre månader, Peter Persson.

-Jag kommer ursprungligen från Hälsingland och har jobbat med fönster i 17 år. Att vara på plats här i Korpilombolo känns helt rätt för mig berättar Peter Persson. För mig är lagspel det viktigaste och med hjälp av alla delaktiga och engagerade medarbetare, tät uppföljning kan vi gemensamt trimma till produktionslinan och förbättra vår kapacitet ännu mer.

Polarfönsters tillverkningen är jämn över året förutom toppar med privata kunder under vår och sommar. Idag säljs ca 15 000 med en leveranstid på 5-6 veckor till kunder i Sverige, Norge och Finland. Fabriken går enkelskift men kapacitet för en ökning finns.

- Hustillverkningsmarknaden är känslig och vårt mål är att bredda vår kundkrets och kunna leverera till fler stora husbyggare med större volymer. Vi har utvecklat våra produkter för fler typer av både hus och fritidshus men även inom brand och ljud så vi även nu kan leverera till exempelvis flerfamiljshus, berättar Tomas.

Den 3000 m2 stora fabriken är uppbyggd i hyvleri, cnc-fräs, måleri, montering och glasning.

-Vi rekryterar främst lokalt och utbildar till viss del på plats. Vi ser gärna att man har en träteknisk utbildning men viktigast är att man är intresserad av att lära sig, att man har känsla och är noggrann. Vissa arbetsmoment kräver maskinkunskap och programmering, som exempelvis CNC-fräsen, berättar Peter.

-Tyvärr jobbar inga kvinnor hos oss idag, det är synd och helt klart ett förbättringsområde i våra rekryteringsprocesser. Arbetsmomenten är ergonomiskt anpassade så exempelvis tunga lyft undviks, säger Thomas.

Peter berättar om virket som används för att tillverka fönster som tål nordiskt klimat.

- För att få riktigt bra fönster krävs kärnvirke. Vi använder fingerskarvad fura från Norrland med en ålder på 100-120 år, den har en hårdhet och styrka och är också naturligt impregnerad vilket gör att den klarar klimat och påfrestningar.

På rundvandringen i fabriken får vi en rundvisning i hyvleriet med operatören Peter Eriksson

- Jag har jobbat här i 20 år med några korta avbrott där jag provat på andra jobb. Jag trivs här, att jobba med fönster är ett hantverk, berättar han.

 

Vi tackar för ett intressant besök och önskar er stort lycka till med fortsatt utveckling av företaget.

Ulrica Hammarström, Leif Gramner och Johanna Funck 

Läs mer om Polarfönster på www.polarfonster.se

Peter Eriksson
Ronny Isaksson