Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Ica Malmen

Karl Marklund, Fredrik Sjöblom och Patrik Keisu

Att flytta till Pajala för att starta en butik är ju kanske lite ovanligt, vi har träffat Fredrik Sjöblom som gjort just det. Han och hans sambo Karl flyttade till Pajala och tog över Ica Malmen då den var till försäljning. Fredriks företag heter Matfokus i Pajala och sedan hösten 2015 har mycket hänt i butiken, häng med!

 

-  Jag kommer från Vännäs i Västerbotten och är egentligen ekonom men valde att jobba på Ica Kvantum i i Umeå där jag trivdes riktigt bra, jag fick möjlighet att gå butikchefsutbildning och kände sedan att jag vill gå vidare på det spåret. På Ica Sverige fungerar det så att man ansöker om att få starta butik och sedan matchmakar de ihop ägare och butik, och för oss blev det Pajala!

-Att driva företag här är kul på det sättet att man får möjlighet att prata mycket kunder och att man har en viktig roll i samhället. Mycket fart är det också, vi snittar 15- 20 000 steg på en arbetsdag. Utmaningarna är som i de flesta branscher logistik men även säkerhet med ex strömavbrott, uppkoppling och tuffa investeringskrav med exempelvis nya kylanläggningar. Vi har bra stöd av Ica med egen bredbandsuppkoppling då vi inte kan förlita oss på det lokala stadsnätet. Vårt beställningssystem jobbar automatiskt och behöver konstant bra uppkoppling. Reservkraft är tyvärr dock en brist, förut var det väldigt mycket strömavbrott i Pajala men nu funkar det bättre, men det är alltid en oro man inte kan släppa.

 År 2020 ska samtliga matbutiker enligt EU-direktiv ha nya kyl-och frysanläggningar och det vanligaste är att man köper in en koldioxidanläggning men Ica i Pajala var faktiskt först i Europa med att investera i ett kylsystem som inte sålts tidigare. - Vår modell är ett vattenkylt plugin-system som drivs av propan, funkar klockrent både sommar och vinter berättar Fredrik.

 Lokalproducerade och ekologiska varor, främst kött är en produkt fått större fokus trots att köttkonsumtionen överlag minskar hela tiden, - kunderna har blivit mer medvetna och noggranna med att köttet ska vara främst svenskt men även gärna norrbottniskt. Vi märkte av en skillnad under den tiden vi hade många nyanlända i Pajala, vi tog in nya livsmedel efter deras önskemål och många av de produkterna är nu standard i sortimentet. Vi provar gärna nytt och vår tanke för framtiden är en utbyggnad och där ett demo-kök ska finnas, just för att kunna introducera nya smaker som kunderna kan inspireras av.

 -Att jobba i matbutik ställer främst krav på intresse för service, resten kan man lära sig berättar Fredrik. Vi har en stabil personalstyrka och har haft lätt att anställa när vi behövt, det är roligt att matbutiksjobb är populärt! Fredrik själv är även aktiv i Företagar-organisationen i Pajala och skulle vilja att fler företagare ville engagera sig. – det finns många frågor som vi som företagare skulle kunna jobba för gemensamt. Kommunen behöver ett bollplank i företagsfrågor, vi har stor kompetens och är en viktig roll i kommunens framtid och vi behöver alla undvika felaktiga beslut. Idag känner sig många företag förbisedda och motarbetade av politiken och kommunen, så ska det inte vara. Vi betalar skatt här på plats, står för arbetstillfällen, investerar och lever och bor här, det är många stora företag som inte gör det.

Tack för besöket och fortsatt lycka till med satsningarna!

Erik Mella och Johanna Funck