Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Gardin och pynt och Artemis

Något som är rätt typiskt för glesbygden är väl att lösa problem och samverka, den här gången bokades företagsbesöket in hos en rutinerad duo där man samkör två företag under ett och samma tak med en kanske lite ovanlig kombination av produkter och där dessutom ägarna är mor och dotter.

Carina Björnström har varit företagare i 26 år, 1993 startade hon sin tyg- och sybehörsbutik i Pajala. 2001 gick dottern Helena ut Naturbruksgymnasiet i Öjebyn och med det stora intresset för hundar och med en växande marknad kring husdjur så kom idén om att starta ett eget företag för att just sälja utrustning och foder till främst hundar.

–    Nej, nog räcker det med en företagare i den här familjen, sa Carina.

Helena stod på sig och det resulterade i en större lokal där de kunde sälja bägge sortiment. Fördelarna blev helt plötsligt rätt tydliga för Carina när hon äntligen kunde ta en riktig lunchrast och även semester eftersom de nu kunde jobba parallelt med att bemanna butiken. – Fast det tog ett tag innan mamma slutade stå och äta, påminner Helena.

 -Våra kunder skiljer sig åt så klart men det är bara positivt. Vi är bägge noggranna med kvalitén och även om kunders köpmönster förändrats under åren så har vi haft en stabil utveckling och lönsamhet i bägge företagen berättar Carina. Mitt sortiment är väldigt brett. Inredning, tyger, sybehör, sömnads- och lagningstjänster och det senaste är att vi även samverkar med kemtvätten i Finland så att kunderna kan lämna och hämta plagg eller mattor här i Pajala. Konkurrensen finns så klart i städerna och på nätet men ju bättre sortiment och service vi har här desto mer motiverar vi också kunderna att handla hemma. Vi har både privata- och företagskunder från hela kommunen i vår butik.

Helena berättar om logistik som en stor utmaning, - en gång fick jag vänta på att en hundfoderleveras skulle köras från Piteå till Pajala, det tog 1,5 vecka på grund av omlastningsrutiner och rutt-förändringar. -Helt oacceptabelt, jag har lärt mig att testa olika leverantörer och sätta press på dem, vi har rätt till snabba leveranser vi också. Nätet är även här en stor konkurrent men jag erbjuder bra service och rådgivesöket ning och jag känner att jag lyckas nå fram bra i min kundkrets. Här hos oss få man också komma in med sin hund och testa ut utrustning så att man slipper köpa fel och returnera.

- Att driva företag i en liten kommun är så klart en utmaning men vi hoppas att alla värnar om utbudet och ser nyttan i att ha butiker med service nära till hands. Vi är glada för de förfrågningar och uppdrag vi får ibland från kommunen, det är viktigt att man som företagare känner att kommunen är intresserad och gynnar det lokala företagandet, avslutar Carina.

 

Tack för besöket och lycka till!

 

Andreas Hinzer och Johanna Funck